19 Νοεμβρίου 2014

«Μπουρλότο» το Αιγαίο Το ένα μετά το άλλο επεισόδιο έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην ένταση Του Νίκου Στέλγια


Τις τελευταίες ημέρες, το ένα μετά το άλλο επεισόδιο έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην ένταση, η οποία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χθες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν ένα νέο «επικίνδυνο» περιστατικό, στο οποίο εμπλέκεται το ελληνικό λιμενικό και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού επιχείρησε να διακόψει το ψάρεμα τουρκικών καϊκιών στα  ανοιχτά των τουρκικών παραλίων Τουργκούτρεις του Μπόντρουμ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί του ελληνικού λιμενικού ζήτησαν από τα τουρκικά καΐκια να αποσυρθούν στα τουρκικά παράλια. Η ένταση κορυφώθηκε τις μεσημεριανές ώρες με την εμφάνιση στην περιοχή ενός υποβρυχίου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Το τουρκικό υποβρύχιο προσέγγισε σε σημείο αναπνοής το σκάφος του ελληνικού σκάφους.
 Αναδύθηκε στην επιφάνεια και Τούρκοι αξιωματικοί βγήκαν έξω για να ελέγξουν την δράση του ελληνικού σκάφους. Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Ντογάν» κάνει λόγο για ένα «επικίνδυνη» περιστατικό. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο, το τουρκικό υποβρύχιο προσέγγισε «επικίνδυνα» τα ελληνικό σκάφος. Το συμβάν έληξε με την επιστροφή του σκάφους του ελληνικού λιμενικού στην Κω. Το νέο περιστατικό έρχεται να δώσει διαστάσεις στην ένταση, η οποία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μόλις λίγες ώρες πριν το περιστατικό, η «Κ» είχε ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, στόχος της Τουρκίας στην νέα περίοδο είναι μια ελεγχόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στον εναέριο χώρο και περίχωρα του Αιγαίου έλαβαν χώρα διάφορα περιστατικά, τα οποία ρίχνουν φως στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.