23 Ιανουαρίου 2016

O Cameron "έχει υπομονή"

O Cameron "έχει υπομονή"
Κοσμοσυρροή δεν σημειώθηκε κατά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού  στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ωστόσο, ο David Cameron έβγαλε είδηση, καθώς, όπως τόνισε στο ζήτημα της ακροβατική ευρω-βρετανικής διαπραγμάτευσης ο ίδιος "διαθέτει υπόμονή”. Με άλλα λόγια, το χρονοδιάγραμμα το οποίο προέβλεπε επίτευξη συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής των 28 τον Φεβρουάριο και διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Βρετανία στις αρχές του καλοκαιριού, μπορεί και να ανατραπεί. Προσπαθώντας να αποδράσει από την αυτοπαγίδευση, ο ηγέτης των Συντηρητικών μεταθέτει την πίεση στους συνομιλητές του. 

Είχε προηγηθεί στο Φόρουμ του Νταβός σειρά Ευρωπαίων ηγετών δεν δίστασαν, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο μιας βρετανικής εξόδου, ή "τραγωδία”. Αυτό λ.χ. έπραξε ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίηση θα μπορούσε να αποσυναρμολογηθεί "εντός μηνών” μετά από μία επικράτηση του "Out” στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα. Σε μία συγκυρία, όπου η Ευρώπη δοκιμάζεται από την τριπλή πρόκληση της τρομοκρατίας, της προσφυγικής κρίσης και των οικονομικών αποκλίσεων μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια αχρείαστη και μοιραία επιπλοκή.
Ο Valls βεβαίως χρησιμοποίησε αυτή την κινδυνολογική γλώσσα για να στηρίξει μια διαπραγματευτική θέση που θέλει τη Βρετανία να συνειδητοποιεί την ανάγκη υπαναχώρησής της από ακραίες διεκδικήσεις. "Ναι, σε ό,τι μας επιτρέπει να απλοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη. Όχι, σε ό, τι θέτει εν αμφιβόλω τα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου ή της ευρωζώνης” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, καθώς η διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά συρρικνωθεί στο αν θα έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές κατά την πρώτη τετραετία της εγκατάστασής τους στη Βρετανία οι ελεύθερα μετακινούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες, το επιχείρημα του Valls φαντάζει αντιφατικό. Διότι ο ίδιος τόνισε μιλώντας στο BBC ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες κινδυνεύουν να αποσταθεροποιηθούν πλήρως από την μαζική εισροή μεταναστών – η διαφορά έγκειται στο ότι ο Cameron συνυπολογίζει τους Ευρωπαίους πολίτες στις 300.000 νέες αφίξεις που δέχεται η χώρα του κάθε χρόνο.
Το Βερολίνο πάντως έχει κάθε λόγο να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα. Αν η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να κρατήσει στους κόλπους της ένα από τα πιο ισχυρά της μέλη, οι επενδυτές ανά τον κόσμο θα διαγνώσουν επιθανάτια παρακμή, προειδοποίησε, μιλώντας επίσης στο Νταβός, ο πάντοτε πραγματιστής Wolfgang Schaeuble.
 Η αποτροπή του Brexit είναι στρατηγική προτεραιότητα πρώτης γραμμής για το Δουβλίνο, τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny, με το νου στραμμένο μεταξύ άλλων στο ενδεχόμενο επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της χώρας του και της Βόρειας Ιρλανδίας.Περισσότερο φιλικός προς τις βρετανικές διεκδικήσεις, ο Ολλανδός πρωθυπουργός (και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο) Mark Rutte τόνισε ότι όλη η Ευρώπη χρειάζεται τις "αξίες της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας” που κομίζει το Λονδίνο.Όλα αυτά, με τη διάθεση να δημιουργηθεί η αίσθηση του κατεπείγοντος για την επίτευξη συμφωνίας στην Σύνοδο Φεβρουαρίου των "28”.
 O Cameron πάντως επιμένει ότι αν τον Φεβρουάριο υπάρξει στο τραπέζι μια καλή συμφωνία, θα την δεχτεί, εάν όχι, είναι σε θέση να περιμένει, διότι η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα, που να μπορεί ο ίδιος στη συνέχεια να υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις ενώπιον των συμπατριωτών του. Άλλωστε, υπενθύμισε, η δέσμευσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχει ορίζοντα τα τέλη του 2017. Το Λονδίνο διαπραγματεύεται με καλή θέληση προβάλλοντας απαιτήσεις που μπορούν να ικανοποιηθούν, αλλά πάντως, τόνισε ο Κάμερον, "ποτέ δεν θα με ακούσετε να λέω ότι η Βρετανία δεν μπορεί να επιτύχει εκτός Ε.Ε.”....
Τουλάχιστον, ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να έχει την ικανοποίηση ότι εισακούσθηκε από τον έτερο αποδέκτη της τοποθέτησής του. Σε ένα κλίμα όπου η ψήφος υπέρ της εξόδου καταγράφει μικρή αλλά διευρυνόμενη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, που οι υπουργοί θα έχουν το ελεύθερο να τοποθετηθούν δημοσίως υπέρ οποιασδήποτε άποψης (για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη σύνθεση της κυβέρνησης) και όπου πολλοί επιχειρηματίες αρχίζουν να εμφανίζονται συμφιλιωμένοι με την ιδέα του Brexit, ο Cameron κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να στρατευθεί πιο ηχηρά υπέρ μιας μεταρρυθμισμένης Ε.Ε. και της παραμονής της Βρετανίας σε αυτήν, η Goldman Sachs μόλις πραγματοποίησε εξαψήφια δωρεά στην καμπάνια Britain Stronger in Europe....