20 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ «Διαφθορά μεγέθους Εβερεστ δεν καλύπτεται με μια μαντίλα»

«Μάταιος ο κόπος σας, όταν η διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις Εβερεστ, δεν μπορείτε να την καλύψετε με μαντίλα» έγραφε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν χθες αρθρογράφος προσκείμενος στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, δίνοντας τον τόνο του μεγάλου «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Γεωργίας Μεχντί Εκέρ και Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, σε τελετή στην Αγκυρα. Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού. Οι άλλοι, όχι ακόμη...
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Γεωργίας Μεχντί Εκέρ και Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, σε τελετή στην Αγκυρα.  
Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού. Οι άλλοι, όχι ακόμη...
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση αντικαθιστώντας συνεχώς αστυνομικούς διοικητές, αλλά η κατάσταση με τις αποκαλύψεις και τις διαρροές στον Τύπο είναι ανεξέλεγκτη, αφού όλα δείχνουν ότι ο τόπος είχε γεμίσει κουτιά από παπούτσια. Ο τόπος είναι τα γραφεία και τα σπίτια των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο υπουργών και αξιωματούχων και τα κουτιά αντί για παπούτσια περιέχουν εκατομμύρια δολάρια.
 
Απομακρύνσεις
Χθες η κυβέρνηση συνέχισε το κύμα αντικατάστασης διοικητών στην ασφάλεια, απομακρύνοντας τον διοικητή της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, εκφράζοντας τη δυσφορία της κυβέρνησης από το πλήθος των αποκαλύψεων και των διαρροών που περιείχαν χθες πολλές τουρκικές εφημερίδες, κατήγγειλε την «παραβίαση της μυστικότητας της εισαγγελικής έρευνας» και «όσους παραβιάζουν τη μυστικότητα, είτε είναι εισαγγελείς είτε γραμματείς είτε αστυνομικοί».

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στον ισχυρισμό της ότι πρόκειται περί «συμμορίας» είναι ότι τα αστυνομικά όργανα που μετέχουν στην εισαγγελική έρευνα δεν ενημέρωσαν τους ανώτερούς τους αστυνομικούς. Ωστόσο τέτοια υποχρέωση δεν προβλέπεται. Μάλιστα ισχύει το αντίθετο. Καθήκοντα δικαστικού αστυνομικού εκτελούν στην Τουρκία οι αστυνομικοί. Η ποινική δικονομία και ο κανονισμός περί δικαστικών αστυνομικών αναφέρουν ότι «οι δικαστικοί αστυνομικοί εκτελούν τις σχετικές με τα δικαστικά καθήκοντα εντολές του εισαγγελέα. Στα καθήκοντα πέραν των δικαστικών, ο δικαστικός αστυνομικός τελεί υπό τις εντολές των ανωτέρων του» και ότι «οι προϊστάμενοι (αστυνομικοί) των δικαστικών αστυνομικών δεν μπορούν να δώσουν εντολές και οδηγίες στους δικαστικούς αστυνομικούς σχετικά με την εισαγγελική έρευνα».

Οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο και συγκεκριμένα στις εφημερίδες που πρόσκεινται στο τάγμα του Γκιουλέν, αλλά και στον ευρύτερο κεμαλικό αντιπολιτευτικό χώρο, ήταν χθες εντυπωσιακές.
 
Παρακολουθήσεις
Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» έγραψε ότι η Εισαγγελία διαθέτει από παρακολούθηση τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του όπου ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Η εφημερίδα έκανε λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια μέσα σε κουτιά από υποδήματα.

Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης, επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή στα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς, με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.
Ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα παρέμβει στην εισαγγελική έρευνα, όλα δείχνουν ότι ο χορός των αποκαλύψεων θα συνεχιστεί.

Ανοίγει ο δρόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο

Μέχρι και το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να ανοίξει για τους εμπλεκόμενους υπουργούς η εισαγγελική έρευνα αν τα στοιχεία είναι ισχυρά και αν φυσικά υπερψηφιστεί η παραπομπή στην Εθνοσυνέλευση. Για να γίνει αυτό, απαιτείται σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα μεταβιβαστεί μέσω του πρωθυπουργού στο προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης.
 
Τα στοιχεία που έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι οι κατηγορίες για τους τέσσερις υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος. Πράγμα που ανοίγει το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Το ερώτημα είναι αν τα στοιχεία της Εισαγγελίας είναι τόσο ισχυρά ώστε να ζητηθεί η παραπομπή. Μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει στον Τύπο τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπλέκουν τους υπουργούς, καθώς και οπτικό υλικό.

Σύμφωνα με το άρθρο 100 του τουρκικού Συντάγματος, εξεταστική επιτροπή στην Εθνοσυνέλευση σχετικά με την παραπομπή υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να συσταθεί με πρόταση του ενός δεκάτου των βουλευτών (55 βουλευτές) και την ψήφο της σχετικής πλειοψηφίας, δηλαδή με 276 ψήφους. Στη συνέχεια σχηματίζεται η δεκαπενταμελής επιτροπή με τη συμμετοχή βουλευτών από όλα τα κόμματα. Η επιτροπή εντός δύο μηνών παρουσιάζει την έκθεσή της και στη συνέχεια, εντός είκοσι ημερών, η Εθνοσυνέλευση αποφασίζει με σχετική πλειοψηφία (276 έδρες) αν θα γίνει παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Καθήκοντα Ανώτατου Δικαστηρίου εκτελεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ καθήκοντα εισαγγελέα στο Σώμα αναλαμβάνει ο εισαγγελέας του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2010, μπορεί να ζητηθεί επανεξέταση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή εξετάζει εκ νέου την υπόθεση και εκδίδει απόφαση ,η οποία είναι και τελεσίδικη.