20 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ Στη δίνη του σκανδάλου και ο γιος του Ερντογάν

Ακόμα και τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν αγγίζουν τα σκάνδαλα διαφθοράς και οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της έρευνας των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί 52 άτομα.
Στη δίνη του σκανδάλου και ο γιος του ΕρντογάνΣύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», ο Μπιλάλ Ερντογάν εμπλέκεται εμμέσως στις παράνομες δραστηριότητες του συλληφθέντος δημάρχου της συνοικίας Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ, μία πτυχή της υπόθεσης που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Τούρκο πρωθυπουργό.Ο μικρότερος γιος του Ερντογάν είναι μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός ιδρύματος υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας (TURGEV), το οποίο επωφελήθηκε των δραστηριοτήτων του Ντεμίρ.

Ο δήμαρχος της Φάτιχ έδωσε παράνομα οικοδομικές άδειες σε κατασκευαστική εταιρεία και ένα από τα κτίρια που οικοδομήθηκαν παραχωρήθηκε «δωρεάν για 25 χρόνια» για τη στέγαση του ιδρύματος TURGEV. Στο ΔΣ του ιδρύματος βρίσκεται και ο ίδιος ο Ντεμίρ, ο οποίος συνελήφθη επειδή έδωσε οικοδομικές άδειες που θα απειλούσαν την ασφάλεια της νέας υποθαλάσσια σήραγγας του Μαρμαρά, αλλά και ο δήμαρχος της συνοικίας Ουμράνιγιε. Εκεί έχει ανοίξει παρθεναγωγείο, το οποίο είναι θυγατρικό του TURGEV και το οποίο με υπουργική απόφαση εξαιρέθηκε από τους φόρους. Μάλιστα τα εγκαίνια του παρθεναγωγείου έκανε η «πρώτη κυρία» Εμινέ Ερντογάν.
Χθες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ερντογάν, αλλά και ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης, για να εξετάσουν την
Χθες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ερντογάν, αλλά και ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης, για να εξετάσουν την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Και ακόμη πολλά μέλη του οικογενειακού κύκλου του Τούρκου πρωθυπουργού συνδέονται με το συγκεκριμένο ίδρυμα. Στη λίστα με τα ιδρυτικά μέλη του TURGEV φιγουράρουν και η μία από τις δύο κόρες του Ερντογάν, Εσρά Αλμπαϊράκ, ο αδερφός του γαμπρού του Σερχάτ Αλμπαϊράκ, η κουνιάδα της Εσρά, Σουλέ Αλμπαϊράκ, η πεθερά του Μπιλάλ Ερντογάν, Ρεϊχάν Ουζουνέρ, μερικοί στενοί φίλοι του πρωθυπουργού, καθώς και πολλοί δήμαρχοι και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Εν τω μεταξύ, ακόμη έναν διευθυντή της αστυνομίας «ξήλωσε» ο Ερντογάν μετά την επιχείρηση αποκάλυψης της εμπλοκής των γιων τριών υπουργών και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων στα σκάνδαλα διαφθοράς. Μετά την αποπομπή 43 διοικητών υπηρεσιών ασφαλείας των μεγάλων τουρκικών πόλεων τις τελευταίες ημέρες, το επόμενο θύμα της οργής του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε χθες ο διοικητής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν.
Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το κυβερνών ισλαμικό κόμμα

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το κυβερνών ισλαμικό κόμμα
Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, καθώς στα σκάνδαλα εμπλέκονται τέσσερις υπουργοί (ο Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και ο Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ), καθώς και ο αρμόδιος υπουργός για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς. Οπτικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα εμφανίζει τον Μπαγκίς να λαμβάνει από επιχειρηματίες το ποσό των 1,5 εκατ. δολαρίων.
Εντός της χθεσινής ημέρας αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ερντογάν αλλά και ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης, για να εξετάσουν την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
http://www.ethnos.gr/