20 Δεκεμβρίου 2013

Ρεζά Ζαράμπ: Ποιό “λάθος” έκανε και άνοιξε η πόρτα του σκανδάλου στην Τουρκία – Οι ΗΠΑ δε συγχωρούν…

Ο αζέρος επιχειρηματίας, Ρεζά Ζαράμπ, (φωτογραφία) που βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών
ΤΟΥΡΚΙΑ: Μαζί με τους γιούς  των υπουργών εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, συνελήφθησαν και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα. Κορυφαίος, ο Ιρανός, αζέρικης καταγωγής Ρεζά Ζαράμπ, του οποίου  η περιουσία κατασχέθηκε. Λέγεται πως χρηματοδότησε και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, συντροφιά του οποίου έχει φωτογραφηθεί, ώστε να τον βοηθήσει να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του και να λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

 Ο νεαρός μεγαλοεπιχειρηματίας  είναι παντρεμένος με την Τουρκάλα δημοφιλή τραγουδίστρια, Εμπρού Γκιουντές, με  την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί.
Γιατί όμως, έτσι ξαφνικά, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου; 
Ο Ζαράμπ λοιπόν,  φέρεται να είναι ο άνθρωπος που μεσολαβούσε ώστε να προμηθεύεται η Τουρκία πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, πληρώνοντας με ράβδους χρυσού, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ζαράμπ μετέφερε χρυσό στο Ιράν με χρηματικό αντάλλαγμα το 2012, με τη βοήθεια πολιτικών προσώπων, εκ των οποίων και οι παραπάνω υπουργοί.
Έκτοτε και για μικρό χρονικό διάστημα προχωρούσε σε νόμιμες διαδικασίες μέσω της κρατικής τράπεζας Halkbank, της οποίας, όμως, ο διοικητής, Σουλεϊμάν Ασλάν, συνελήφθη τις προηγούμενες ημέρες καθώς εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του κουτιά υποδημάτων με 4,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία φέρεται να του έδωσε ο Ζαράμπ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2012 προχώρησε στην εκροή χρυσού αξίας 8,8 δισ. δολαρίων, ενώ την ίδια περίοδο του 2011 είχε πραγματοποιήσει εξαγωγή αξίας μόλις 1,8 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα, το Ιράν εισήγαγε χρυσό αξίας 5 δισ. ευρώ. Πιστεύεται, λοιπόν, πως η σημαντική αύξηση προέρχεται από τις εξαγωγές σε ράβδους χρυσού και πολύτιμες πέτρες, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο Ζαράμπ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Έσπασε το εμπάργκο στο ΙΡΑΝ και τιμωρήθηκε. Οι ΗΠΑ δεν συγχωρούν αυτού του είδους τις …ανυπακοές. Μήπως, παρεμπιπτόντως, σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα αυτή η ιστορία;

ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;
Πλήθος δημοσιευμάτων σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι επίκειται και η σύλληψη του γιου του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η σύλληψη δεκάδων ατόμων, περιλαμβανομένων πολύ γνωστών επιχειρηματιών και υιών επιχειρηματιών για υπόθεση χρηματισμού.
Ο τούρκος πρωθυπουργός έδωσε εντολή και παύθηκαν πέντε αστυνομικοί διευθυντές που συνέλαβαν γιους πολιτικών
http://www.bankwars.gr