20 Δεκεμβρίου 2013

Ιστορική «βουτιά» της τουρκικής λίρας

http://www.medyafaresi.com//i/14955-4-bakar-muammer-guler-erdogan-bayraktar-egemen-bagis-zafer-caglayan.jpg
Σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ υποχώρησε χθες η τουρκική λίρα, ως συνέπεια της νέας πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα. Κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις (σ.σ. με τη σύλληψη κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών και άλλων μεγαλόσχημων) και λιγότερο η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να επιβραδύνει το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (που επηρεάζει τα αναδυόμενα χρηματιστήρια) οδήγησαν σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων «τουρκικών αξιών».

Από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο δείκτης ISE 100 υποχώρησε κατά 2,87% στις 69.366 μονάδες, ώς το νόμισμα και τα ομόλογα, η εικόνα ήταν απογοητευτική. Ρευστοποιήσεις σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών, πωλήσεις στο τοπικό νόμισμα και στους κρατικούς τίτλους ώθησαν την απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου πάνω από το 10%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα για το τουρκικό νόμισμα και τους κρατικούς τίτλους επιβαρύνεται καθώς από τη μέχρι τώρα πολιτική της Fed η Αγκυρα μπορούσε να χρηματοδοτεί το υπέρογκο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών με φθηνό συνάλλαγμα. Θυμίζουμε πως η Fed παρείχε φθηνή ρευστότητα στις αναπτυσσόμενες αγορές μέσω των συνεχών αγορών ομολόγων.

Από προχθές η Fed έκανε το πρώτο βήμα για την... ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, επιβραδύνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (το λεγόμενο tappering).
Είναι το δεύτερο «χτύπημα» για φέτος (και) στην τουρκική οικονομία, που φαίνεται να επιδρά επιβαρρυντικά στη γειτονική χώρα.

Θυμίζουμε πως με αφορμή τις ταραχές του Μαΐου, η «Ε» σημείωνε για τη... βιτρίνα της τουρκικής οικονομίας πως ο δείκτης ISE 100 κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση στα τελευταία δέκα χρόνια.
Στη συνεδρίαση της 3ης/6 ο δείκτης διόρθωνε (-10,47%), στις 76.983 μονάδες. Η τουρκική λίρα υποχωρούσε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, στα 1,8903 ανά δολάριο, στη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, το επιτόκιο στο διετές ομόλογο επιβαρυνόταν κατά 71 μονάδες (στο 6,78%), που ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2005.