17 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί έρχεται την Τρίτη ο Ολάντ στην Αθήνα «Σημαντική η επίσκεψη» βεβαιώνουν οι Γάλλοι Το παρασκήνιο στα Ηλύσια Πεδία

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρισι Αλεξιας Κεφαλα
http://www.naval-technology.com/contractor_images/orizzonte/2-fremm-frigate.jpg
Σημασία δεν έχει η ταχύτητα, αλλά το να παραμείνεις επικεντρωμένος στον στόχο σου και να μη δείχνεις αλαζονεία. Αυτό το ηθικό δίδαγμα, από τον μύθο του Αισώπου «Ο λαγός και η χελώνα», βρίσκει αναμφίβολα εφαρμογή στη στρατηγική που ακολουθεί ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος χαράσσει πορεία προς την Ευρώπη ήδη από την αρχή του μήνα: συζητήσεις στο Στρασβούργο, ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής και, την Τρίτη, επίσκεψη στην Αθήνα. Καθυστέρησε να οργανωθεί επικοινωνιακά γύρω από τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες, αλλά υπολογίζει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

«Η επίσκεψη στην Αθήνα είναι σημαντική», βεβαιώνουν κύκλοι από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Σε αυτό το πλαίσιο, από τον Ιούνιο του 2012, ο Αντώνης Σαμαράς είδε την πλειονότητα των σημαντικότερων Ευρωπαίων ηγετών να παρελαύνει στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου. Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Νοέμβριο, κατόπιν για τον Δεκέμβριο, αλλά τελικά κανονίστηκε για τον Φεβρουάριο. «Ο πρόεδρος επιθυμεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει το ρεύμα», μας πληροφορούν με ιδιαίτερο ύφος στενοί κύκλοι του Φρανσουά Ολάντ.
Αυτή η επίσκεψη-αστραπή διάρκειας 6 ωρών είναι κατά κύριο λόγο φιλική. Ο Ολάντ επιθυμεί να δείξει ότι η Γαλλία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι σύμβουλοί του διατυμπάνιζαν την ημερομηνία της 23ης Αυγούστου του περασμένου έτους σαν σημείο καμπής. Εκείνη την εποχή, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι στο Βερολίνο. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής του εκεί, ζήτησε από την Αγκελα Μέρκελ να μη γίνεται πια λόγος για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής παρά μόνο στα συμβούλια του Eurogroup. Η καγκελάριος φάνηκε να τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη της. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρώτο θέμα κάθε ημερήσιας διάταξης αποδίδεται τιμητικά στον Ολάντ, ειδικότερα όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 7ης Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ο Ολάντ φαντάζει εντελώς απομονωμένος εντός μιας Ευρώπης που κυριαρχείται από ένα περίεργο γερμανο-αγγλικό δίδυμο. Η προεκλογική του καμπάνια βασίστηκε στη γελοιοποίηση του πολιτικού ζεύγους Μερκοζί, καθώς και στην παροχή υποσχέσεων επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης της 2ας Μαρτίου 2012, η οποία θέτει σε εφαρμογή το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, αποκαθιστώντας έναν χρυσό δημοσιονομικό κανόνα και διαδικασίες πειθαρχίας στους κόλπους της Ενωσης.

Δεσμεύτηκε να υλοποιήσει μια πολιτική ευρωπαϊκής αναγέννησης και δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης, η οποία θα ετίθετο σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2013. Πράγματι, υπήρξε μια συμφωνία στις 13 Δεκεμβρίου 2012 για την τραπεζική επιθεώρηση μεγάλων τραπεζών στην Ευρωζώνη, η οποία θα διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη από τον Μάρτιο του 2014, αλλά πουθενά λόγος για τραπεζική ένωση. Οντως, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της απέρριψαν μέχρι αυτού του σημείου την εφαρμογή ενός πραγματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού άμεσης επίλυσης τραπεζικών χρεοκοπιών, καθώς και ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, στοιχεία τα οποία αποτελούν βασικά κλειδιά μιας τέτοιας ένωσης. Αραγε, μετά το ζεύγος Μερκοζί, σειρά έχει το ζεύγος Μέρκερον με τον Ολάντ στο περιθώριο;

Φρεγάτες τύπου Fremm για διεξαγωγή ερευνώνΑπό το γραφείο του στα Ηλύσια Πεδία, ο Φρανσουά Ολάντ παρακολουθεί και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζει όλα τα νούμερα, όπως επίσης ότι η μακροοικονομία έχει βελτιωθεί, ότι «οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν εμπορικό πλεόνασμα παρά την κρίση κι ότι η μείωση των δαπανών και η μεταρρύθμιση του κράτους βρίσκονται σε εξέλιξη», όπως διευκρινίζει το προεδρικό μέγαρο. Σκοπός του δεν είναι να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία όπως η Μαρία-Αντουανέτα, με ύφος θριαμβευτικό και πομπώδες, αλλά να τα χρησιμοποιήσει ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προώθησης στρατιωτικών εξοπλισμών. Ο Ολάντ προτίθεται να υποβάλει προτάσεις συνεργασίας στον Σαμαρά, προκειμένου να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων επενδυτών. Στο τραπέζι των συζητήσεων οφείλει κανονικά να προτείνει στην Ελλάδα τη διάθεση μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου Fremm (κατασκευασμένες από την DCNS αλλά ήδη αγορασμένες από τη γαλλική κυβέρνηση), με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Αυτός είναι ένας τρόπος εγκαθίδρυσης της Γαλλίας στα ελληνικά δρώμενα με χρονικό ορίζοντα τριετίας (2015-2018) και, μακροπρόθεσμα, των εταιρειών όπως η Total (στην οποία επικυρώθηκε η σύμβαση γεώτρησης στην Κύπρο).

Πρόκειται, λοιπόν, για εγχείρημα που θα βοηθήσει τη Γαλλία να προβεί στη μακροπρόθεσμη πώληση των φρεγατών της. Γι' αυτό τον λόγο, η γαλλική εταιρεία κατασκευής φρεγατών τύπου Fremm εδώ και τέσσερα χρόνια διαθέτει υποκατάστημα στην Αθήνα.