17 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ: ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ & ΑΚΗΣΕΙΣ ΛΟΓΙΚΗΣ


Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η παραίτηση του Πάπα ήρθε τόσο ξαφνικά και απροσδόκητα ώστε σάρωσε ακόμα και τις πρώτες εντυπώσεις από την παραίτηση του Στρός-Καν, σκάνδαλο που ακόμα συζητιέται χωρίς να έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις. Τι πραγματικά έκανε, γιατί δεν ήταν αρκετή η απλή παραίτηση αλλά χρειάστηκε και ο πλήρης εξευτελισμός του προέδρου του ΔΝΤ;
Και τώρα δεν λείπουν πάνω-κάτω ανάλογες απορίες. Τα διεθνή ΜΜΕ πχ συσχετίζουν την παραίτηση με το σκάνδαλο της παιδεραστίας καθολικών ιερέων στην Αυστρία, Βέλγιο (ήδη διάσημο για το ίδιο θέμα), Ολλανδία, Νορβηγία και Γερμανία, ιδιαίτερη πατρίδα του Πάπα. Αλλά σκάνδαλο παιδεραστίας πρωτοαποκαλύφθηκε προ ετών στις ΗΠΑ, έγιναν δίκες, δόθηκαν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων (λένε) και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όσο για την ανάμιξη της Τράπεζας του Βατικανού σε ξέπλυμα χρήματος πρόκειται για παλιά (και προφανώς αποδοτική) συνήθεια αφού ήδη τη δεκαετία του 60 είχε αποκαλυφθεί ανάλογο σκάνδαλο καθώς και σχέσεις της Τράπεζας με τη μασονική στοά Ρ2. Και πάλι ο Πάπας έμεινε ακλόνητος όπως και όταν αποκαλύφθηκαν σχέσεις (υποστήριξης) του Πάπα με τον Χίτλερ.

Τα περί ασθένειας του Πάπα που τον οδήγησε σε παραίτηση είναι από τα ασθενέστερα. Τίποτα δεν εμπόδιζε τον Βενέδικτο να πεθάνει Πάπας και ασθενής. Το Κράτος του Βατικανού, με πείρα και παράδοση δυο χιλιάδων ετών, αλλά και το Ποίμνιο δεν περιμένουν τον εκάστοτε Πάπα για να διοικηθούν. Ακόμα και η επιστράτευση του αδελφού του Πάπα που, υποτίθεται, γνώριζε την πρόθεσή του να παραιτηθεί πριν καν να ενημερώσει τους συνεργάτες του αποκαλύπτει το άγχος του Βατικανού να απαντήσει στις απορίες.

Τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναμίξουν τα εγκόσμια με τα υπερκόσμια και ως εκ τούτου παραλείπουν να σημειώσουν ότι ο Πάπας ήταν Γερμανός και ότι η πατρίδα του βρίσκεται σε (μάλλον λυσσαλέα) αντίθεση με τις ΗΠΑ. Όπου, είπαμε, ξέσπασε για πρώτη φορά σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωταγωνιστές καθολικούς ιερείς. Η στάση των ΗΠΑ ήταν εξαρχής εχθρική στον Γερμανό Πάπα Βενέδικτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ευθύνονται για την παραίτησή του.

Οι θεωρίες συνομωσίας αρχίζουν με δημοσίευμα της εφημερίδας il fatto quotidiano που ισχυρίζεται πως ο καρδινάλιος Ντάριο Καστριγιόν παρέδωσε προ έτους σημείωμα στον Πάπα ότι θα πεθάνει σε ένα χρόνο ! φέτος τον Φεβρουάριο, δηλαδή. Αν δεν είναι φάρσα, είναι απειλή. Ο Πάπας πήρε διορία να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλιώς… Από ποιους; Και ποιες εξελίξεις επίκεινται από αυτό το μήνα και μετά; Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας Ιωάννης πέθανε ένα μήνα μετά την εκλογή του και πολλοί θεωρούν ότι επρόκειτο για δολοφονία. Στην Ιστορία της Παποσύνης οι ύποπτοι θάνατοι δεν σπανίζουν.

Είναι περιττό να σημειωθεί ότι ο Πάπας και το Βατικανό παραμένουν κέντρο παγκόσμιας επιρροής και εξουσίας σε παγκόσμια κλίμακα (οι καθολικοί ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, οι περισσότεροι στη Λατινική Αμερική) αν και η επιρροή αυτή είναι ασύγκριτα μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Τέλος δεν είναι ασήμαντο ότι η εκλογή του νέου Πάπα (με επιλογή του Βενέδικτου) θα γίνει μετά τις ιταλικές εκλογές και οι καρδινάλιοι θα έχουν χρόνο να αποφασίσουν γνωρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013.