17 Φεβρουαρίου 2013

Τρία αγκάθια για τον νέο πρόεδρο

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Φωτογραφία
17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ε το καλημέρα ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά και ακανθώδη προβλήματα, τα οποία θα φέρουν και την ετικέτα του κατεπείγοντος. Χρόνος προσαρμογής δεν θα δοθεί από κανένα στον νέο πρόεδρο ούτε και θα έχει την πολυτέλεια να ζητήσει. Είναι σαφές πως η πίεση θα είναι μεγάλη και τα ανοικτά μέτωπα πολλά.
Πρώτοθέμα είναι αυτό της Οικονομίας σε σχέση με δυο άξονες. Την οριστικοποίηση του Μνημονίου και την υπογραφή του, και η εξεύρεση χρημάτων για να μπορεί να ανταποκριθεί το κράτος στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Οι συζητήσεις με την Τρόικα, λόγω και της καθυστέρησης, θα είναι περισσότερο σκληρές και οι τροϊκανοί πιο απαιτητικοί. Περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης ενδεχομένως να υπάρξει, ενώ διαμορφώνονται και νέα δεδομένα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Οικονομία. Η εικόνα των άδειων ταμείων είναι τρομακτική και στην περίπτωση ενός νέου προέδρου το παιχνίδι με το χρόνο μέσα από ελιγμούς είναι απαγορευμένο και καταστροφικό. Οι λύσεις στο πεδίο αυτό θα πρέπει να βρεθούν… χθες.

Δεύτερο θέμα είναι το ξεχασμένο Κυπριακό. Οι εν δυνάμει μεσολαβητές, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επανέλθουν στην περιοχή με νέα ατζέντα. Θα επιχειρήσουν να επιβάλουν χρονοδιάγραμμα και διαφοροποίηση της διαδικασίας. Το πιο επικίνδυνο είναι η διασύνδεση της οικονομικής κρίσης με το Κυπριακό. Η αξιοποίηση, δηλαδή, της κρίσης ως μοχλού πίεσης για υποχωρή σεις στο Κυπριακό. Αυτή η προσπάθεια διασύνδεσης πρέπει να απορριφθεί εξαρχής και με αποφασιστικότητα, διαφορετικά θα βρεθεί η χώρα έρμαιο στις ορέξεις τόσο των τροϊκανών όσο και των εν δυνάμει μεσολαβητών στο Κυπριακό.
 
Τρίτο,είναι πρόδηλο ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα. Η μια πτυχή είναι οι προσπάθειες των Τούρκων να δημιουργήσουν ένταση στέλνοντας το Μάρτιο ερευνητικό σκάφος γύρω από την Κύπρο. Η πρόκληση κρίσης και η δημιουργία κλίματος έντασης στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης θα ανατρέψουν και τους σχεδιασμούς στα άλλα πεδία (Οικονομία). Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι η μια διάσταση, η άλλη είναι η προσπάθειά της να καταστεί μέτοχος στο κυπριακό φυσικό αέριο. Είτε μέσω των Τ/κ είτε με τη μεταφορά του αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας (σε αυτό η Άγκυρα έχει αποκτήσει πολλούς συμμάχους). Η άλλη πτυχή είναι η προσπάθεια των τροϊκανών να «περάσουν» στα χέρια τους τα κέρδη από το φυσικό αέριο και αυτό ως αποτέλεσμα της εκχώρησης κυριαρχίας στους δανειστές μας. Παράλληλα με τα πιο πάνω είναι και τα ζητήματα με την κατασκευή τερματικού καθώς και η συνεργασία με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.
Πέρα από τα ακανθώδη αυτά ζητήματα, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να προβεί αμέσως σε διορθωτικές κινήσεις ως προς τη διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας έχει βρεθεί, λόγω πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων, στο κέντρο του κυκλώνα και κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει διά της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου να κρατήσει ισορροπίες και να δώσει μήνυμα εντός και εκτός Κύπρου για τις προθέσεις του.
 
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των προεδρικών εκλογών αναμένεται ότι θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στον κομματικό χάρτη της χώρας. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, διεργασίες θα υπάρξουν, ενώ δεν αποκλείονται και αναταράξεις. Αναταράξεις που θα καθορίσουν και το μέλλον κομμάτων.
Στο ΔΗΣΥ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις προεδρικές, αναμένεται εκλογικό συνέδριο εντός του 2013. Νέος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ θα ανανεωθεί και η υπόλοιπη ηγετική πυραμίδα. Είτε γιατί κάποιοι θα διεκδικήσουν άλλη κομματική θέση είτε επειδή θα αξιοποιηθούν αλλού (υπουργοποίηση σε περίπτωση εκλογής Αναστασιάδη).
Στο ΑΚΕΛ, τα ποσοστά που θα εξασφαλίσει ο Σταύρος Μαλάς θα καθορίσουν και το πλαίσιο των εσωκομματικών συζητήσεων. Κάποιοι εντός του κόμματος δεν θέλουν καν να σκέφτονται την περίπτωση επικράτησης ακραίων σεναρίων σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι προφανές πως το κόμμα θα εισέλθει σε μια νέα φάση και τα ζητούμενα είναι πολλά: Θα αμφισβητηθούν ή όχι αποφάσεις και επιλογές; Ποια θα είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας και ο ρόλος του κόμματος, το οποίο θα κουβαλά και μετεκλογικά την εικόνα της Κυβέρνησης Χριστόφια;
Στο ΔΗΚΟ, ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές θα δώσει μικρή παράταση πριν από την εσωκομματική σύγκρουση. Το συνέδριο, που χρονικά τοποθετείται τον Ιούνιο, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα από τις εκλογές. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τη συμπεριφορά της εκλογικής βάσης και φανεί ότι δεν ακολούθησε σε μεγάλο ποσοστό την κομματική απόφαση, τότε αυτό θα ενισχύσει τα στελέχη που διαφώνησαν. Πολλά, όμως, στο ΔΗΚΟ θα εξαρτηθούν και από άλλους εξωγενείς παράγοντες.
Η ΕΔΕΚ δεν φαίνεται να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, καθώς θα σταθεί στα ποσοστά που θα εξασφαλίσει ο Γ. Λιλλήκας. Για τον τελευταίο το ζητούμενο είναι πώς θα διαχειρισθεί τα ποσοστά που θα εξασφαλίσει και πώς θα τα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά. Θα ανοίξει μια νέα συζήτηση για συμπόρευση της ΕΔΕΚ με διαφωνούντες στο ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ αλλά και τον Γιώργο Λιλλήκα; Αυτό το εγχείρημα δοκιμάσθηκε και στο παρελθόν, αλλά δεν προχώρησε. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις;