«Ανοίγματα» στον έως πρόσφατα
δεδηλωμένο... εχθρό της, το Ισραήλ, κάνει η Αγκυρα, επιχειρώντας να
αποκλείσει πλήρως την Κύπρο από τον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη
της ανατολικής Μεσογείου
Ο στόχος που φαίνεται πως έχει θέσει η τουρκική διπλωματία το τελευταίο διάστημα είναι να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει να πείσει, τόσο την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και τους παράγοντες της διεθνούς ενεργειακής αγοράς (που έχουν αναμειχθεί ενεργά στη διπλωματία των... αγωγών στη «Λεκάνη της Λεβαντινής», στην περιοχή δηλαδή ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ), ότι η εξαγωγή του ισραηλινού αλλά και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο μέσω Τουρκίας.
Ετσι, ο τουρκικός όμιλος Zorlu Group, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, σκοπεύει να κατασκευάσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό που θα ξεκινά από τη ζώνη στα ανοιχτά του Ισραήλ, όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις, έως τα τουρκικά εδάφη για την αξιοποίηση του παραγόμενου φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό, εάν ευοδωθούν οι επίμονες προσπάθειες της Αγκυρας, η εκδοχή κατασκευής σταθμού υγροποίησης και αποθήκευσης στην Κύπρο θα εγκαταλειφθεί.
Προειδοποιήσεις
Εν τω μεταξύ, στις αρχές της εβδομάδας η τουρκική πλευρά -με αφορμή την ενδεχόμενη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ιταλική ΕΝΙ- ανανέωσε τις απειλές της κατά της Λευκωσίας και προειδοποίησε μέσω του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ, τη διοίκηση της εταιρείας ότι η κίνησή της αυτή «ενδεχομένως να βλάψει τα συμφέροντά της στην Τουρκία». Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα, αναφερόμενος στις θαλάσσιες έρευνες που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Κύπρος, ότι η όποια δραστηριότητα σε «ειδική οικονομική ζώνη» είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.Το γεγονός πάντως ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία εκκρεμεί δεν φαίνεται να εμποδίζει την Αγκυρα να προτείνει την υλοποίηση σχεδίων που σε άλλη περίπτωση, όπως για παράδειγμα εκείνη του Αιγαίου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου...