30 Αυγούστου 2016

Με τη γενοκτονία των Αρμενίων συνδέει η Τουρκία την κόντρα για το Ιντσιρλίκ

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/02/14/34DAEE0C00000578-3621850-image-m-58_1464875643030.jpg
Συνέχεια στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία γύρω από το εάν θα επιτραπεί σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνδέοντας το θέμα με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία.Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως η πρόσβαση των γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον το Βερολίνο θα κάνει τα «απαραίτητα βήματα» σχετικά με το πολύκροτο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς του 1915.Στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι με τον όρο «απαραίτητα βήματα» η Άγκυρα εννοεί ότι περιμένει από το Βερολίνο να αποστασιοποιηθεί από το επίμαχο ψήφισμα και να καταστήσει σαφές ότι δεν το υποστηρίζει.


«Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι όσοι μπλέκονται στην ιστορία μας και την χειραγωγούν με άδικο τρόπο δεν θα έχουν το δικαίωμα να επισκεφτούν» το Ιντσιρλίκ, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Το θέμα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις στη Γερμανία, με το Βερολίνο να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο απόσυρσης των στρατευμάτων του από το Ιντσιρλίκ. Οι γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην τουρκική βάση υποστηρίζουν τον αγώνα κατά του ISIS.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίκαελ Ροθ ότι Γερμανία και Τουρκία έχουν περιορίσει τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα του Ιντσιρλίκ.
http://www.skai.gr/news/world/article/323375/me-ti-genoktonia-ton-armenion-sundeei-i-tourkia-tin-kodra-gia-to-idsirlik/