05 Νοεμβρίου 2014

Ισραήλ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ισραήλ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚύπρουΌλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκτορ Λίμπερμαν, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.Ο κ. Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την ένταση που έχει δημιουργηθεί αχρείαστη, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει αρκετή στη Μέση Ανατολή.Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο καταρτισμός στρατηγικής σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι με τον κ. Λίμπερμαν ανέλυσαν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν, επίσης, είπε, οι προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διευρύνουν τον διμερή διάλογο και σε άλλα πεδία, να εγκαινιάσουν μια πιο στενή συνεργασία και να βρίσκονται σε συντονισμό σε διεθνή φόρουμ και σε διεθνείς οργανισμούς.Στο μεταξύ, με τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, συναντήθηκε ο εκτελών χρέη ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για θέματα Ενέργειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοχστάιν.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με ειδικούς σε θέματα ενέργειας.Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο του έκανε σαφές ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα και δεν έχουν καμιά σχέση με τα ενεργειακά. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, έθεσε το θέμα εξεύρεσης τρόπων αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο υπουργός, είναι ότι η αποκλιμάκωση θα πρέπει να προέλθει από εκείνους που την έχουν προκαλέσει.
euro2day.gr