05 Νοεμβρίου 2014

32 μείνανε

Οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν κρατιούνται. Είδαν και απόειδαν και ανακοίνωσαν μόνοι τους το χρονοδιάγραμμα για τη λύση του ελληνικού γρίφου για τη «μετά Μνημόνιο» εποχή της χώρας. Ετσι ο αρμόδιος επίτροπος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μοσκοβισί, στην παρθενική του εμφάνιση με την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε και την πορεία των εργασιών με την Αθήνα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αύριο Πέμπτη, στο Eurogroup ανοίγει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του παρόντος Μνημονίου στο τέλος του χρόνου. Οι εταίροι καλούν τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη να τους ξεδιπλώσει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι πολύ αμφίβολο αν είναι έτοιμα, αξιολογημένα και κοστολογημένα και, κυρίως, συμφωνημένα.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές, όμως, γαντζωμένοι από τις άγριες διαθέσεις που έδειξαν οι αγορές απέναντι στην Αθήνα πριν από λίγες εβδομάδες, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι η «νέα σχέση» θα στηρίζεται στην προληπτική γραμμή πίστωσης, που εκτός απροόπτου θα βασίζεται στα 11 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν χρειάστηκε. Αυτό το δίχτυ ασφαλείας, όμως, θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις -που ακόμα δεν έχουν συζητηθεί- και με αυστηρούς ελέγχους του τρόπου εξακολούθησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πειρασμοί απόκλισης από το πλαίσο αυτό. Ο βαθμός αυστηρότητας των ελέγχων και των όρων ποικίλλει ανάμεσα στους δανειστές, με την ομάδα των πρώην υποστηρικτών του Grexit (π.χ. Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία κ.λπ.) να είναι οι πλέον σκληροί απέναντι στην Ελλάδα και στη «νέα σχέση».
 
Το δεύτερο πρόβλημα-βουνό είναι τι μέρος του λόγου θα είναι το ΔΝΤ και στη «νέα σχέση». Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που σαφώς φοβούνται για «τα λεφτά τους» και από τη συμπεριφορά της Αθήνας μέσα στο νέο πλαίσιο, αλλά και από τις πιθανές αρνητικές για μεγάλο διάστημα αντιδράσεις των αγορών, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφήσουν ανέπαφο το ΔΝΤ -και τα λεφτά των δόσεών του προς την Ελλάδα- μέσα στη νέα συμφωνία.

Οι πονηροί εταίροι-δανειστές γνωρίζουν βεβαίως ότι μέσα σ' αυτή την «πλατιά συζήτηση» για τη μελλοντική συμφωνία με την Ελλάδα, οφείλουν, σύμφωνα με τις δικές τους δεσμεύσεις, να ανοίξουν και την κουβέντα για την ελάφρυνση του χρέους. Ομως γι' αυτό το θέμα, που καίει την εσωτερική πολιτική ζωή, αλλά και εν πολλοίς την οικονομική πορεία του τόπου, δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους.
Ολα αυτά, λένε οι εταίροι, πρέπει να έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε 32 ημέρες, έτσι ώστε οι εταίροι να κυρώσουν τη νέα συμφωνία στα εθνικά κοινοβούλιά τους για να τεθεί αυτή σε ισχύ.

Αυτό προϋποθέτει ότι η νέα συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο πρωτίστως, το μισό σχεδόν του οποίου δηλώνει για την ώρα ότι θα καταψηφίσει μια συμφωνία, που θα εγκρίνουν τα κοινοβούλια των δανειστών μας...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ