05 Νοεμβρίου 2014

Έλληνες αλεξιπτωτιστές και F16 στην Κύπρο πριν τον Σαμαρά – Η μυστική άσκηση ΕΦ και ΕΛΔΥΚ μαζί με Ισραηλινούς

Μία ημέρα πριν την κάθοδο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, ελληνικά μαχητικά F16 μεταστάθμευσαν στη Βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην Πάφο, ασκούμενα από κοινού με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία σε περιοχές του FIR Λευκωσίας.Παράλληλα, τα ελληνικά και ισραηλινά αεροσκάφη παρείχαν κάλυψη σήμερα το πρωί στην άσκηση ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς από κοινού με τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού.Στο πλαίσιο αυτό, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, έγινε μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας μαζική ρίψη δεκάδων Ελλήνων αλεξιπτωτιστών -της 2ης Μοίρας με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής- από C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μεταστάθμευσαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.


Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα σε διάφορα πεδία βολής από το Καλό Χωριό μέχρι τον Μαζωτό, έλαβαν μέρος μεγάλα τμήματα της Εθνικής Φρουράς με συμμετοχή αρμάτων και Πεζικού, ενώ στην άσκηση είχε συμμετοχή και το μεγαλύτερο μέρος της ΕΛΔΥΚ, με υποστήριξη των αμερικανικής κατασκευής αρμάτων Μ48 Α5. Εθνοφρουρά και ΕΛΔΥΚ ασκήθηκαν σε σενάρια καταστροφής αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.

Τα αποτελέσματα της άσκησης κατέδειξαν επαρκή συντονισμό και ενδεικτικό της νέας τροπής που λαμβάνει η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών μόλις για δεύτερη φορά στην Κύπρο από το 1996.
 http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=155550&catid=31