05 Νοεμβρίου 2014

Νταβούτογλου: Σφαγές από τις δυνάμεις του Άσαντ στο Χαλέπι

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις που διαπράττουν σφαγές εντός και πέριξ του Χαλεπίου και δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει νέα σοβαρή κρίση προσφύγων, εάν η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας πέσει στα χέρια των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.Την ώρα που οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν επικεντρώσει τις επιδρομές τους στην περιοχή του κουρδικού Κομπάνι, στο βόρειο άκρο της Συρίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους κατά αντικαθεστωτικών ανταρτικών ομάδων, τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί συμμάχους, στη δυτική και τη βόρεια Συρία, περιλαμβανομένης της περιοχής του Χαλεπίου.
Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις προς τον διεθνή συνασπισμό να επεκτείνει την εκστρατεία του για να πλήξει το καθεστώς Άσαντ παράληλλα με το Ισλαμικό Κράτος, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Συρία εάν ο Σύρος πρόεδρος παραμείνει στην εξουσία.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στο Χαλέπι. Αν και η πόλη δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης, βρίσκεται υπό ακραία πίεση», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Νταβούτογλου, μετά τη συνάντησή του με μέλη της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος διαπράττουν σφαγές μέσω των βομβαρδσμών με βαρέλια με εκρηκτικά στο Χαλέπι, τμήματα του οποίου βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.«Εάν πέσει το Χαλέπι, εμείς στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη, πολύ σοβαρή , ανησυχητική κρίση προσφύγων. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης», είπε.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ