05 Νοεμβρίου 2014

Ο ΑΝΤ1 φέρνει απόψε στο φως έγγραφο της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Εθνη, που αποκαλύπτει ότι χρονολογούνται από το 2004 οι διεκδικήσεις της στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, και μάλιστα μέχρι την περιοχή όπου σήμερα σεργιανίζει το Barbaros διενεργώντας παράνομες έρευνες.

Ο ΑΝΤ1 φέρνει απόψε στο φως έγγραφο της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Εθνη, που αποκαλύπτει ότι χρονολογούνται από το 2004 οι διεκδικήσεις της στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, και μάλιστα μέχρι την περιοχή όπου σήμερα σεργιανίζει το Barbaros διενεργώντας παράνομες έρευνες. Στο βίντεο και το ρεπορτάζ του Κυριάκου Κυριακίδη όλες οι αποκαλυπτικές πληροφορίες.
 Από το 2004 και συγκεκριμένα από τις 2 Μαρτίου, η Τουρκία ενημέρωσε με σχετικό υπόμνημα τα Ηνωμένα Εθνη, για τις διεκδικήσεις της στο θαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκτείνονται νότια και δυτικά της Κύπρου. 

Αφορμή για την κατάθεση του εγγράφου ήταν η συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ τους, που υπογράφηκε, τον Φεβρουάριο του 2003. 
 Σύμφωνα με το τουρκικό υπόμνημα που φέρνει στο φως ο ΑΝΤΕΝΝΑ, η Τουρκία προχωρούσε και στην κατάθεση συντεταγμένων, συγκεκριμενοποιώντας τις διεκδικήσεις της τόσο στο νότιο τμήμα όπου ζητείται διαμοιρασμός των κοιτασμάτων φυσικού αερίου για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, όσο και στο δυτικό τμήμα, απέναντι δηλαδή από την Πάφο και τον Ακάμα.Οι αξιώσεις της Τουρκίας, μάλιστα, αφορούν, όπως αναφέρεται, τόσο το βυθό όσο και το υπέδαφος στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. 
Οπως αναφέρεται: 
 Η Τουρκική Δημοκρατία για τους προαναφερθέντες νομικούς λόγους που προκύπτουν από τις καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, δεν αναγνωρίζει τις εν λόγω συμφωνίες και διατηρεί όλα τα νόμιμα δικαιώματά της σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων του θαλάσσιου βυθού και του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων στις συντεταγμένες δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16'18. 
Το έγγραφο καταλήγει ότι:
 Τέλος, η Τουρκική Δημοκρατία, επιθυμεί να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει καμία Ενιαία Αρχή η οποία να βασίζεται στο Δίκαιο ή στην πραγματικότητα να είναι ικανή να αντιπροσωπεύει από κοινού Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, συνεπώς την Κύπρο ως σύνολο.Οι γνωστές από το 2004 τουρκικές διεκδικήσεις, οι οποίες καταγράφονται και στο λεπτομερές υπόμνημα της Αγκυρας το οποίο είχε κοινοποιηθεί στις αρχές του 2011 προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το οποίο επίσης αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, έγιναν πράξη τον Οκτώβριο του 2014, με τις παραβιάσεις της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από το Barbaros.