25 Μαρτίου 2015

Χατζηγεωργίου: Ζητεί αφαίρεση PKK από τρομοκρατική λίστα

SigmaLive Το ζήτημα της επαναξιολόγησης της απόφασης του 2002 που έθετε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) στη ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, έθεσε με γραπτή ερώτηση ενώπιον του Συμβουλίου ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.
  Στην ερώτηση που κατατέθηκε τέθηκαν τα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί κατά τη διάρκεια Συνεδρίου Διεθνούς Δικαίου που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη τον Δεκέμβριο του 2014 και στο οποίο συμμετείχαν δικηγόροι από όλο το κόσμο.Οι δικηγόροι συζήτησαν μεθόδους με του οποίος το ΡΚΚ θα μπορούσε να αφαιρεθεί από την συγκεκριμένη λίστα της ΕΕ.Το PKK τέθηκε στην Ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τον Μάιο του 2002 παρότι είχε τερματίσει τις ένοπλες συγκρούσεις από το 1999.
 Το συνέδριο συμφώνησε ότι η συμπερίληψη στη συγκεκριμένη λίστα έχει επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Έχει δώσει την αφορμή στην Τουρκία για περισσότερη πίεση εις βάρους των Κούρδων. Σχεδόν 3000 παιδιά Κούρδων μεταξύ 7 και 8 χρονών βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας ως τρομοκράτες. Περισσότεροι από 1500 Κούρδοι πολιτικοί βρίσκονται φυλακισμένοι παρά το γεγονός ότι είχαν εκλεγεί νόμιμα.
 
Επίσης το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απόφαση του είχε διαφωνήσει με τον τρόπο που το ΡΚΚ τοποθετήθηκε στη λίστα. Συνεπακόλουθα δικαστήριο στο Λουξεμβούργο είχε αποφανθεί πως η απόφαση των κυβερνήσεων της ΕΕ το 2002 ήταν παράνομη με βάση το δίκαιο της ΕΕ.