07 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΑΙΝΤΣ-ΓΙΟΑΧΙΜ ΝΟΙΜΠΙΡΓΚΕΡ Αυτοκτονία πρώην στελέχους της Siemens με εμπλοκή σε μίζες

Τέλος στη ζωή του έβαλε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην ιστορία του γερμανικού κολοσσού και της χώρας.
Σε μια περίοδο που οι «αμαρτίες» της Siemens επανέρχονται στην επικαιρότητα, η αυτοκτονία του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens, Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, προκαλεί αίσθηση

Σε μια περίοδο που οι «αμαρτίες» της Siemens επανέρχονται στην επικαιρότητα, ήταν φυσικό η αυτοκτονία του πρώην μεγαλοστελέχους να προκαλέσει αίσθηση. Από το περιβάλλον του, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο ο Νόιμπιργκερ είχε περιέλθει σε κατάθλιψη, καθώς η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα και οι επαγγελματικές του προοπτικές ήταν μηδαμινές, όχι μόνο εντός Γερμανίας αλλά και διεθνώς.

Ο 62χρονος Νόιμπιργκερ είχε θητεύσει ως οικονομικός διευθυντής στη γερμανική πολυεθνική από το 1998 έως το 2006 και όλα έδειχναν πως το επόμενο βήμα ήταν να αναλάβει τα ηνία της Siemens. Τον πρόλαβε, όμως, η εμπλοκή του στο σκάνδαλο.

Ερευνες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες αποκάλυψαν ότι η Siemens κατέφευγε στη δωροδοκία αξιωματούχων για να πετύχει την υπογραφή επικερδών συμβάσεων. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας που είχαν «δείξει» το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος ήταν και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Η εταιρεία ζήτησε αποζημίωση από τα στελέχη της που βρίσκονταν σε κρίσιμες ηγετικές θέσεις και ήρθε συμφωνία με τον πρώην επικεφαλής, Χάινριχ φον Πίρερ, ο οποίος κατέβαλε 5 εκατομμύρια ευρώ και τον διάδοχό του, Κλάους Κλάινφεντ, που «τιμωρήθηκε» με 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι είχαν μικρότερα πρόστιμα. Ο Νόιμπιργκερ, αντιθέτως, δεν θέλησε να συμβιβαστεί και υποστήριζε ότι ήταν αθώος. Μάλιστα δήλωνε ιδιαίτερα ενοχλημένος για το γεγονός ότι καταστράφηκε η επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Κλειστές πόρτες
Μετά το σκάνδαλο, οι πόρτες ήταν πλέον κλειστές, ο Νόιμπιργκερ εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Λονδίνο, αργότερα στο ελεγκτικό συμβούλιο εταιρείας εκτυπωτών και τους τελευταίους μήνες απασχολείτο μόνο στο ελεγκτικό συμβούλιο του γερμανικού Χρηματιστηρίου. Ο Νόιμπιργκερ προσήλθε σε δίκη με τους πρώην εργοδότες του στη Siemens το 2013, οπότε του επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ για παράβαση καθήκοντος, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση.Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε συστήσει μηχανισμό, ο οποίος να ενημερώνει τα ανώτατα κλιμάκια και να προλαμβάνει τα φαινόμενα διαφθοράς και για αυτό κρίθηκε ότι επί της ουσίας ήταν ο υπ' αριθμόν ένα υπεύθυνος για την εμπλοκή της Siemens σε ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο έπληξε το κύρος της και την αξιοπιστία της.Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίστηκε «σταθμός» για τη γερμανική δικαιοσύνη και έμεινε γνωστή ως «απόφαση Νόιμπιργκερ», βάσει της οποίας καταλογίζεται ευθύνη σε μάνατζερ και στελέχη των πολυεθνικών για φαινόμενα διαφθοράς. Για να κλείσει το κεφάλαιο αυτό, οι δύο πλευρές κατέληξαν πέρυσι τον Αύγουστο σε συμβιβασμό για την καταβολή 2,5 εκατ. ευρώ. Ο συμβιβασμός επετεύχθη κεκλεισμένων των θυρών και οι μέτοχοι ενημερώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 27 Ιανουαρίου, όταν εκλήθησαν να εγκρίνουν το συγκεκριμένο ποσό.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Η δίκη που προετοιμάζει η Εισαγγελία Αθηνών
Το όνομα του Χάιντς- Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ ήρθε ξανά στην επικαιρότητα πριν από περίπου τρεις μήνες εν όψει της δίκης που προετοιμάζει η Εισαγγελία Αθηνών για τα μέσα της χρονιάς σχετικά με την υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS.
«Θα είναι διεθνώς η μεγαλύτερη δίκη στην υπόθεση διαφθοράς στη Siemens», έγραφε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές εισαγγελικές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες, ποτέ όμως μια δίκη, στην οποία να καλούνται να λογοδοτήσουν τόσο πολλοί και τόσο γνωστοί κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ και ο Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, υπεύθυνος οικονομικών του γερμανικού κολοσσού, οι οποίοι στο κατηγορητήριο φέρουν τους αριθμούς 8 και 9.

Ντιρεκτίβες
Η Εισαγγελία Αθηνών τους επιρρίπτει ότι ?έδιναν τις ντιρεκτίβες? για να συγκαλυφθεί η πραγματική πηγή των χρημάτων», σημείωνε η «Sueddeutsche Zeitung». Οπως ανέφερε: «Το ότι η Siemens χρημάτιζε δημοσίους υπαλλήλους και επιχειρηματικούς εταίρους σε διεθνές επίπεδο για την ανάθεση έργων είναι γεγονός».H Siemens είχε ρυθμίσει εξωδικαστικά αρκετές από τις καταγγελίες για το τεράστιο διεθνές σκάνδαλο με μίζες και δωροδοκίες, πληρώνοντας 1,6 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και στη Γερμανία το 2008. Πάντως, στα απομνημονεύματά του, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2011, ο Χάινριχ φον Πίρερ αναφερόταν με τα καλύτερα λόγια στον Νόιμπιργκερ, με τον οποίο είχαν γνωριστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο εκλιπών εργαζόταν ακόμη για λογαριασμό της JP Morgan και συμμετείχε στη χρηματοδότηση πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ