07 Φεβρουαρίου 2015

Παραιτήθηκε, για να στραφεί στην πολιτική, ο επικεφαλής της τουρκικής MİT

Παραιτήθηκε, για να στραφεί στην πολιτική, ο επικεφαλής της τουρκικής MİT Ο Χακάν Φιντάν διαδραμάτισε σκιώδη αλλά και φαινομενικά καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά θεμάτων κατά τη διάρκεια της σχεδόν 5ετούς θητείας του στην ηγεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, όντας ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Χακάν Φιντάν ήταν μέλος του πολύ στενού κύκλου του Ερντογάν
Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MİT, Χακάν Φιντάν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Εργντογάν, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Ο κ. Φιντάν διαδραμάτισε σκιώδη αλλά και φαινομενικά καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά θεμάτων κατά τη διάρκεια της σχεδόν 5ετούς θητείας του στην ηγεσία της MİT. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στις ειρηνευτικές επαφές με το κουρδικό PKK, αλλά ενεπλάκη επίσης έντονα στην υπόγεια πολιτική της Άγκυρας στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, από το ξέσπασμά του μέχρι και σήμερα, όπου μεγάλες εκτάσεις ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Η θητεία Φινταν συνέπεσε και με την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς μετά το επεισόδιο στο Mavi Marmara η Μοσάντ διέκοψε το μοίρασμα πληροφοριών με τις τουρκικές υπηρεσίες, λόγω φόβων πως στη συνέχεια η MİT μεταβίβαζε αυτές τις πληροφορίες στο Ιράν.
Την περίοδο εκείνη, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπέστη σταδιακή μετάλλαξη από το δόγμα της ειρηνικής, μη παρεμβατικής συνύπαρξης με τις γειτονικές χώρες, σε ένα πιο διεκδικητικό μοντέλο.

Πέραν αυτών, ο κ. Φιντάν έπαιξε ρόλο και στην προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαρροές συνομιλιών και βίντεο που φέρονται να ενέπλεκαν τον ίδιο τον κ. Ερντογάν και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης σε πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς.

Μια ακόμα σημαντική υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομα του κ. Φιντάν ήταν η απελευθέρωση των 49 τούρκων ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη του Ιράκ. Ο κ. Ερντογάν έχει υπονοήσει πως απελευθέρωση μπορεί να έγινε και με ανταλλαγή κρατουμένων.

Το όνομα του κ. Φιντάν είχε ακουστεί για το υπουργείο Εξωτερικών όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετακινήθηκε στην πρωθυπουργία.
http://www.skai.gr/news/world/article/274893/paraitithike-gia-na-strafei-stin-politiki-o-epikefalis-tis-tourkikis-mit/