07 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ BBC Γιατί ο Βαρουφάκης μίλησε για Ναζί μέσα στο Βερολίνο;

«Ουάου»..!
Αρθρο που ήδη συζητιέται έντονα σε όλη την Ευρώπη, δημοσιεύει το BBC με τίτλο «Γιατί ο Έλληνας Βαρουφάκης ανέφερε τους Ναζί στο Βερολίνο». Για τον αρθρογράφο του βρετανικού δικτύου, το μήνυμα Βαρουφάκη προς το Σόιμπλε ήταν «επιμείνετε στις απαιτήσεις σας για νέες περικοπές και ο εφιάλτης που κι εσείς αντιμετωπίσατε (σ.σ. νεοναζί), θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στην Αθήνα».
Το βρετανικό κανάλι κάνει αναφορά και στον πιο «επίμονο συνήγορο του ΣΥΡΙΖΑ» επί του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, τον Μανώλη Γλέζο.

Το BBC κάνει αναφορά στην εκτόξευση της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές του Ιανουαρίου, εκμεταλλευόμενο το θυμό ενάντια στη λιτότητα και το πολιτικό κατεστημένο. Σημειώνοντας τη βίαιη ρητορική ενάντια σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους και πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και στο γεγονός ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη των θαλάμων αερίων, το BBC παραθέτει ακόμη μία σχετική φράση του κ. Βαρουφάκη από το Βερολίνο. «Οταν επιστρέψω απόψε, θα βρεθώ σε ένα κοινοβούλιο στο οποίο το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα δεν είναι νεοναζιστικό, αλλά ναζιστικό».

Οι Ελληνες κατηγορούν την υπαγορευμένη από τη Γερμανία ατέρμονη λιτότητα για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο. Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τη δήλωσή του είναι «Συνεχίστε με τις απαιτήσεις σας για περικοπές και ο εφιάλτης τον οποίο αντιμετωπίσατε θα συνεχίσει να απλώνεται στην Αθήνα», όπως αναφέρει το BBC.

Ομως, η έμφαση στους Ναζί πάει πολύ βαθύτερα από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο, κάνοντας αναφορά στην πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει ένα τριαντάφυλλο στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, μετά από την ορκωμοσία του.
«Οι Γερμανοί απέσπασαν διά της βίας δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Για δεκαετίες, η Αθήνα διεκδικούσε τις αποζημιώσεις και την αποπληρωμή αυτού του δανείου», αναφέρει το BBC, προσθέτοντας την πάγια στάση της Γερμανίας, ότι το θέμα έκλεισε πριν από δεκαετίες. «Ομως, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει τη διαφορά, επιμένοντας ότι θα επιδιώξει τις αποζημιώσεις».

Το BBC κάνει αναφορά και στον Μανώλη Γλέζο, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος που κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη στα 91 του εξακολουθεί να λατρεύεται στο κόμμα. «Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο μνημείο ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα του έχει συγχωρέσει, αλλά δεν έχει ξεχάσει. Και ότι πλέον δεν θα σκύβει στις εντολές του Βερολίνου», προσθέτει το BBC, σημειώνοντας ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν εύκολες και πως η οικονομική κρίση άνοιξε παλιές πληγές.

Το άρθρο καταλήγει στο ότι οι «ελληνο-γερμανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν εύκολες και η οικονομική κρίση ξανάνοιξε παλιές πληγές». «Τώρα η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, φαίνεται πανέτοιμη να πατήσει τη Γερμανία εκεί που πονάει», καταλήγει το άρθρο.