07 Φεβρουαρίου 2015

Η Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της για τους αγνοούμενους

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων, διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της και να επιτρέψει εκταφές σε όλες τις περιοχές που χαρακτηρίζει στρατιωτικές.“Δυστυχώς, παρά τη δική μας καλή θέληση και βούληση, είμαστε αντιμέτωποι με τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία, η οποία με εκβιασμούς και πιέσεις επιχειρεί να υφαρπάξει ακόμα και τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας, ενεργώντας δήθεν, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων,” ανέφερε μιλώντας στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 Σάββα Χριστοδούλου.


Τόνισε παράλληλα ότι “Δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας. Δεν παραγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά για να αποδώσει περαιτέρω καρπούς η προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, θα πρέπει η τουρκική πλευρά να επιτρέψει την είσοδο των συνεργείων εκταφών σε όλες τις περιοχές που τώρα χαρακτηρίζονται ως στρατιωτικές, και, παράλληλα να αποδεχθεί το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού με στόχο να αντληθούν τεκμηριωμένες πληροφορίες για όλους τους αγνοουμένους μας”.

Ιδιαίτερα, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “μας συγκλονίζουν οι περιπτώσεις εσκεμμένης μετακίνησης οστών με πιο χαρακτηριστική εκείνη της μετακίνησης και εξαφάνισης των οστών 70 Ασσιωτών που έχουν εκτελεστεί εν ψυχρώ και οι σοροί τους ρίφθηκαν σε δυο πηγάδια στην τοποθεσία Ορνίθι κοντά στην Αφάνεια.”

Η Τουρκία και οι εγκάθετοι τους στα κατεχόμενα θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποκαλυφθούν οι νέοι χώροι ταφής και να δώσουν λόγο γι’ αυτό το ανοσιούργημά τους που προσβάλλει όλη την ανθρωπότητα, είπε.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την προχθεσινή απόφαση των προέδρων των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητηθεί στην ολομέλεια υπό τη διαδικασία του κατεπείγοντος η πρωτοφανής αυτή περίπτωση των αγνοουμένων της Άσσιας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή “πολύ θετική”.

Στη συνέχεια ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονίας του Σάββα Χριστοδούλου από τους Τούρκους εισβολείς σε περιοχή κοντά στο χωριό του, Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Τα λείψανα του Χριστοδούλου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο σε αυλή σπιτιού στον Άγιο Γεώργιο. Στο χωριό του, το οποίο με βαριά καρδιά εγκατέλειψε στην αρχή για να επιστρέψει την επόμενη μέρα, στις 21 Ιουλίου 1974.  http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/199003/i-kuvernisi-kalei-tin-tourkia-na-anoixei-ta-arheia-tis-gia-tous-agnooumenous-/