06 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία: Προσφυγή στη δικαιοσύνη για την παύση τους

Οι επικεφαλής μιας τουρκικής τράπεζας που πρόσκειται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλο του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της "παράνομης", όπως την χαρακτηρίζουν, απόφασης με την οποία παύθηκαν από τις θέσεις τους."Η απόφαση της BDDK (η αρχή που επιβλέπει τις τράπεζες) είναι παράνομη (...) προσφεύγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης και όλοι θα μπορέσουν να διαπιστώσουν ότι (αυτή η διαδικασία) δεν είναι νόμιμη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Bank Asya, ο Αχμέτ Μπεγιάζ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Με εντολή της BDDK, το Ταμείο Ασφάλισης και Εγγύησης Καταθέσεων (TMSF), ένας δημόσιος οργανισμός, ανέλαβε το βράδυ της Τρίτης τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της Bank Asya, μιας ισλαμικής τράπεζας η οποία κατατάσσεται δέκατη μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, επικαλούμενο "έλλειψη διαφάνειας" αναφορικά με τις νομικές υποχρεώσεις της, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Bank Asya, η οποία ιδρύθηκε το 1996, έχει τη φήμη ότι πρόσκειται στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός τούρκου ιμάμη που ζει στις ΗΠΑ και διευθύνει ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και τον κόσμο.

Η τουρκική αντιπολίτευση αμέσως κατήγγειλε στην απόφαση αυτή, η οποία χαρακτηρίσθηκε "σκανδαλώδης", ένα νέο πλήγμα εναντίον του Γκιουλέν.

"Δεν μπορώ να πω αν η απόφαση αυτή είναι πολιτική ή όχι. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως είναι παράνομη", επέμεινε σήμερα ο παυθείς επικεφαλής της Bank Asya. "Μοναδική επιλογή μας είναι να προσφύγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης. Οφείλουμε να την εμπιστευθούμε", πρόσθεσε ο Μπεγιάζ.

Η Bank Asya απασχολεί 5.000 εργαζομένους στην Τουρκία, διαθέτει στη χώρα 300 καταστήματα και περίπου 4,5 εκατ. πελάτες.
Real.gr -