06 Φεβρουαρίου 2015

Νέες εντάσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις Το Αμερικανικό Κογκρέσο κινητοποιείται υπέρ του Φετχουλλάχ Γκιουλέν


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201502/197351/images/det_det_kerry423%5B1%5D.jpg
Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια νέα εστία έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έρχεται να αφήσει την σκιά της στις λεπτές διπλωματικές ισορροπίες της περιοχής μας. Το Αμερικανικό Κογκρέσο κινητοποιείται και λαμβάνει «θέση μάχης» στο πλευρό του Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα υψώνει το ανάστημα της και ετοιμάζεται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για το Γκιουλέν.Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες πριν την εισβολή των κλιμακίων της τουρκικής κυβέρνησης στην τράπεζα του Γκιουλέν, Μπάνκ Άσια, 89 μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου απευθύνθηκαν με μια επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry.
Με την νέα επιστολή, το Αμερικανικό Κογκρέσο ζητά άμεσα από τον κ. Kerry να εστιάσει την προσοχή του στην καταπάτηση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Η επιστολή υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, στην Τουρκία φυλακίστηκαν περισσότεροι από 29 δημοσιογράφοι.
Η επιστολή φτάνει στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, την στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας 1990.