06 Φεβρουαρίου 2015

Yπό τη στενή παρακολούθηση της Τουρκίας τα Ίμια

Η τουρκική εφημερίδα «Aksam», στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Δεν είναι Ίμια, αλλά σπίτι Big Brother», γράφει ότι τα Ίμια, που ήρθαν πάλι στο επίκεντρο με την επιθυμία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμένου, να μνημονεύσει μετά από 19 χρόνια τους αξιωματικούς που είχαν χάσει τη ζωή τους, παρακολουθούνται από την Τουρκία συνεχώς. Στρατιωτικές πηγές εφιστούν την προσοχή στο ότι ακόμα και οι Έλληνες ψαράδες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες. Από τότε που βιώθηκε η κρίση μέχρι σήμερα, οι βραχονησίδες αυτές παρακολουθούνται συνεχώς με συστήματα από κάμερες και δεν γίνονται υποχωρήσεις ούτε και στους Έλληνες ψαράδες που έρχονται στην περιοχή για να ψαρέψουν τσιπούρες.

Στη συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες, γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Aksam», τα Ίμια, από το 1996 μέχρι σήμερα, παρακολουθούνται με ειδικά συστήματα με κάμερες όπως το σπίτι Big Brother.Στρατιωτικές πηγές, που επεσήμαναν πως τα Ίμια είναι πλήρως υπό των έλεγχο των  Τούρκων στρατιωτών, τόνισαν «Από τότε που σημειώθηκε η κρίση μέχρι τώρα, οι βραχονησίδες παρακολουθούνται με κάμερες, επί 24ώρου βάσεως. Ειδικότερα κατά την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, πολλοί ψαράδες έρχονται στα Ίμια για να ψαρέψουν τσιπούρες. Αλλά δε γίνεται υποχώρηση ούτε και στους Έλληνες ψαράδες.

Όταν εκείνη την ημέρα αναφέρθηκε στον τύπο ότι ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας θα ρίξει στεφάνι στην περιοχή, οι βραχονησίδες τέθηκαν σε κλοιό. Τουρκικό σκάφος, που ξεκίνησε από το Τουργκουτρέις, παρεμπόδισε αμέσως ελληνικό σκάφος που προσέγγιζε και το απομάκρυνε. Επίσης και το ελικόπτερο του Έλληνα υπουργού επέστρεψε, χωρίς να μπορέσει να μπει στα τουρκικά ύδατα. Η Τουρκία είναι πάντα υπέρ της επικράτησης ηρεμίας σ’ αυτήν την περιοχή, παρά της επικράτησης έντασης.»http://www.antenna.gr/news/World/article/387554/ypo-ti-steni-parakoloythisi-tis-toyrkias-ta-imia