06 Φεβρουαρίου 2015

Εξι νέες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη Πρόκειται για απάντηση στις επιθετικές κινήσεις από πλευράς της Ρωσίας

http://www.thetimes.co.uk/tto/multimedia/archive/00782/8196103__782341c.jpg
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε χθες να ενισχύσει δραματικά την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, με τη δημιουργία έξι νέων βάσεων στην Εσθονία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τον γ.γ. της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτεμπεργκ, «η ισχυρότερη ενδυνάμωση της συλλογικής μας ασφάλειας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Ο Στόλτεμπεργκ είπε ότι πρόκειται για «απάντηση στις επιθετικές κινήσεις που έχουμε δει από τη Ρωσία, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προσαρτώντας την Κριμαία».Τα στρατεύματα στις βάσεις αυτές θα προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Βρετανία. Οι έξι χώρες που θα φιλοξενήσουν τις νέες νατοϊκές βάσεις ήταν μέλη του πρώην ανατολικού συνασπισμού, και η προώθηση νατοϊκών στρατευμάτων στα εδάφη τους θα ενοχλούσε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τη Ρωσία.

Ομως αυτή την περίοδο η Μόσχα, που καταδίκασε τα σχέδια για νέες νατοϊκές βάσεις, έχει σοβαρότερους λόγους ανησυχίας. Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, είπε ότι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να χορηγήσουν όπλα στην Ουκρανία, αυτό θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως απειλή προς την ίδια τη Ρωσία. «Αν λάβουμε υπόψη τα ρεβανσιστικά σχέδια του “πολεμικού κόμματος” στο Κίεβο, αυτό δεν κινδυνεύει μόνο να κλιμακώσει την κατάσταση στα ανατολικά (στην ανατολική Ουκρανία), αλλά απειλεί την ασφάλεια της ρωσικής ομοσπονδίας», είπε ο Λουκασέβιτς.

Λίγο αργότερα, ο Λευκός Οίκος χαμήλωσε τους τόνους διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι μία από τις ανησυχίες αναφορικά με την πιθανή στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να εντείνει την αιματοχυσία.

Η κυβέρνηση του Κιέβου, που βρίσκεται σε δεινή στρατιωτική θέση μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές νίκες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, έχει ζητήσει από τη δύση όπλα, πυρομαχικά, όλμους, εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, αντιαρματικές ρουκέτες, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, νοσοκομεία εκστρατείας, ραντάρ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δήλωση Κέρι
«Ο πρόεδρος εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ αυτών είναι η δυνατότητα να παράσχει αμυντικά συστήματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Ο πρόεδρος θα λάβει σύντομα μια απόφαση, αλλά όχι προτού έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από εμένα και άλλους». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρίσκεται στο Κίεβο, όπου χθες είχε διαβουλεύσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=197412