03 Απριλίου 2014

Τουρκία: Ομοιότητες ανάμεσα στα σχέδια προβοκάτσιας στη Συρία και την υπόθεση "Βαριοπούλα"

Η αποκάλυψη του γεγονότος ότι η τουρκική κυβέρνηση σχεδίαζε να προβεί σε προβοκάτσιες ώστε να προκληθεί εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με μία από τις διαστάσεις της υπόθεσης «Βαριοπούλα», τον σχεδιασμό αντίστοιχης προβοκάτσιας από πλευράς των στρατιωτικών εναντίον της Ελλάδας. Οι στρατιωτικοί που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν στην υπόθεση «Βαριοπούλα» για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2003, στο σχέδιό τους για πρόκληση χάους στην Τουρκία είχαν περιλάβει και την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα. Αυτό είχε αποκαλυφθεί από μία εφημερίδα και στη συνέχεια περιλήφθηκε στο κατηγορητήριο.

Το πρώτο σημείο της σύγκρισης των δύο υποθέσεων (Βαριοπούλα και Συρία) είναι το γεγονός αν μη τι άλλο του σχεδιασμού προβοκάτσιας. Το δεύτερο σημείο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χαρακτηρίζει «κατασκοπεία» την αποκάλυψη στην περίπτωση της Συρίας, τη στιγμή που ήθελε και στήριξε τις αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση «Βαριοπούλα».

Η υπόθεση «Βαριοπούλα» είχε έλθει στο προσκήνιο με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ» στις 20 Ιανουαρίου 2010. Το περιεχόμενό της ήταν η άσκηση στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε γίνει στο αρχηγείο της Α΄ Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη. Η σχετική δίκη είχε ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου 2010 για να ολοκληρωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2013 με επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στους 325 από τους 365 κατηγορούμενους. Οι ποινές στη συνέχεια μειώθηκαν και εγκρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο στις 9 Οκτωβρίου 2013.

Το σχέδιο μεταξύ άλλων προέβλεπε προβοκάτσιες με σκοπό τη διαμόρφωση συνθηκών εμπόλεμης κατάστασης με την Ελλάδα. Όπως είχε καταγραφεί στο κατηγορητήριο, το σχέδιο άσκησης ανέφερε ότι «θα διαμορφωθεί κλίμα σύγκρουσης με την παρενόχληση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Εάν είναι δυνατόν θα προκληθεί η κατάρριψη ενός μαχητικού μας αεροσκάφους από ελληνικό και αν δεν καταστεί αυτό δυνατό, πιλότος τουρκικού μαχητικού θα βάλει εναντίον αεροσκάφους του σχηματισμού του και θα το καταρρίψει. Θα προωθηθούν στα μέσα ενημέρωσης ειδήσεις περί της κατάρριψης του αεροσκάφους μας από ελληνικό και θα προβληθεί η ανικανότητα της κυβέρνησης».

Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία έντασης και στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη.

Ως προς το θέμα της Συρίας, μερικές μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, διέρρευσε στο Διαδίκτυο ηχογραφημένο ντοκουμέντο από τη σύσκεψη που είχε γίνει στις 13 Μαρτίου στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, του υφυπουργού Φεριντούν Σινιρλίογλου, του υπαρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ και του διοικητή της ΜΙΤ (υπηρεσία πληροφοριών) Χακάν Φιντάν.

Στη σύσκεψη είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να στείλει η ΜΙΤ άντρες στη Συρία και να εκτοξεύσουν αυτοί πυραύλους εναντίον της Τουρκίας με σκοπό να προκληθεί εμπόλεμη κατάσταση.

Η διαφορά της στάσης της κυβέρνησης Ερντογάν στις δύο περιπτώσεις έχει έναν απλό λόγο. Το 2010 ήταν υπό εξέλιξη η διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης του πολιτικού τοπίου, η οποία προχωρούσε με τη συνεργασία της κυβέρνησης με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η εφημερίδα «Ταράφ» που αποκάλυψε το υλικό το οποίο ήταν η βάση του κατηγορητηρίου για την υπόθεση «Βαριοπούλα», πρόσκειται στον Γκιουλέν, το τάγμα του οποίου είχε στελεχώσει σημαντικούς χώρους όπως η αστυνομία και η δικαιοσύνη.

Η διαδικασία «αποστρατιωτικοποίησης» όμως ολοκληρώθηκε. Το τάγμα του Γκιουλέν εξακολούθησε να ελέγχει τις σημαντικές θέσεις, από τις οποίες άρχισε να ερευνά και να αποκαλύπτει υποθέσεις, τούτη τη φορά εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Η συνέπεια ήταν ο πόλεμος Ερντογάν-Γκιουλέν. Ο πρώτος κατηγορεί τώρα τον δεύτερο ότι μεταξύ άλλων, παρακολούθησε και αποκάλυψε τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr