16 Ιανουαρίου 2016

Δρόμος χωρίς επιστροφή

Η προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και με το Ιράν είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, όπως προκύπτει και από την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν και από την αίσια έκβαση της αιχμαλωσίας δέκα Αμερικανών ναυτών από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό.ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν έκκληση να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Ριάντ - Τεχεράνης, τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις Ασαντ -μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, συμφωνούν για πολιτική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και τέλος τονίζουν την ανάγκη σθεναρής και ενιαίας απάντησης της διεθνούς κοινότητας στις πυρηνικές προκλήσεις της Βορείου Κορέας. Δίχως υπερβολή, η θεματολογία του τηλεφωνήματος δεν δείχνει αντιπάλους σε δύσκολες διαβουλεύσεις αλλά δυναμική στενής συνεργασίας με ορίζοντα ειδικής σχέσης!

Την ίδια στιγμή, το παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο στον Κόλπο, όπου το Ιράν έσπευσε αμέσως να υιοθετήσει την εκδοχή της βλάβης του συστήματος πλοήγησης που οδήγησε το αμερικανικό ταχύπλοο στα χωρικά ύδατα της Τεχεράνης και η ψυχραιμία της Ουάσιγκτον έληξε με την απελευθέρωση των δέκα Αμερικανών ναυτών. Ενα σαφές μήνυμα ότι ΗΠΑ και Ιράν έχουν αποφασίσει να αγνοήσουν και να παρακάμψουν κάθε ατύχημα ή σχεδιασμένη πρόκληση που θα μπορούσε να βραχυκυκλώσει μια συνολική προσέγγιση των δύο πλευρών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν και την τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι στον Ιρανό ομόλογό του Ζαρίφ που οδήγησε στη διευθέτηση του επεισοδίου στον Κόλπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Κογκρέσου μάλλον υποβάθμισε και αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της σύγκλισης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και με την Τεχεράνη.

Σύγκλιση με τη Μόσχα από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, μέχρι την ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με επίκεντρο την κορεατική χερσόνησο και σύγκλιση με την Τεχεράνη στη Συρία, στο Ιράκ αλλά και στο Αφγανιστάν, αυτή είναι συνολικά η πραγματική εικόνα της μεγάλης ανατροπής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που είναι πλέον μη αντιστρέψιμη επιλογή.

Ο Ομπάμα, αν κρίνουμε από τον τόνο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, δεν φοβάται τόσο την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων όσο τις απρόβλεπτες αντιδράσεις των δυσαρεστημένων από την προσέγγιση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και την Τεχεράνη στο Ριάντ, στην Αγκυρα, στο Κίεβο και στη Βαρσοβία. Αντιδράσεις που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν παρά να είναι μάχες οπισθοφυλακής.
kapopoulos@pegasus.gr