16 Ιανουαρίου 2016

Νομιμοποίηση και δυνατότητα

Μια χώρα που δέχεται τρομοκρατικό πλήγμα των τζιχαντιστών, είτε πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο είτε για ενέργεια «μοναχικού λύκου», νομιμοποιείται να παρέμβει στο έδαφος της Συρίας για να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στην καρδιά του. Από προχθές Τρίτη η Αγκυρα έχει τη νομιμοποίηση, μετά το αιματηρό τρομοκρατικό πλήγμα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ένα επιχείρημα πιο αξιόπιστο από την προστασία των Τουρκμένων στη Συρία και στο Ιράκ. Εχει όμως τη δυνατότητα επέμβασης;
Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς μετά την άφρονα κίνηση κατάρριψης του Σουχόι η Μόσχα με την ανοχή, αν όχι τη σιωπηρή συνενοχή, των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει χώρος στη Συρία για εναέρια και χερσαία πολεμική δράση της Τουρκίας. Επιπλέον με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε πλήρη υποχώρηση και τους Κούρδους της Βορειοανατολικής Συρίας να αποτελούν τον κύριο όγκο της δύναμης που τους απωθεί στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, η όποιας μορφής επιχειρησιακή εμπλοκή της Αγκυρας θα πρόβαλλε ως μέρος της αντικουρδικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν. Μετά το τουριστικό μποϊκοτάζ της Ρωσίας το πλήγμα στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης προμηνύει συρρίκνωση των ξένων τουριστών για το 2016. Η νευρικότητα όμως στην Αγκυρα έχει και άλλες συνιστώσες.

Κάθε μέρα που περνά κάθε εβδομάδα η απομόνωση της χώρας διογκώνεται: Τελευταία δυσμενής εξέλιξη η μετωπική αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν που δεν αφήνει χώρο στους Ερντογάν - Νταβούτογλου να ελιχθούν, προβάλλοντας ως προστάτες των σουνιτών μουσουλμάνων στον αραβικό κόσμο. Η προσφορά της Αγκυρας να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ ήταν περισσότερο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα δήλωσης παρουσίας παρά κίνηση με προσδοκία αποτελέσματος, καθώς η Τουρκία ως μέρος του προβλήματος είναι απέναντι στο Ιράν και παρενοχλεί τη Σαουδική Αραβία που συγκροτεί συμμαχία με προϋπόθεση την υποταγή στην πρωτοκαθεδρία της.
Οι Ερντογάν - Νταβούτογλου έχουν πάρει σαφές μήνυμα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και στην ουσία να μην περιμένουν ατλαντική αλληλεγγύη απέναντι στη Μόσχα. Παρόμοιο μήνυμα πήρε και το Ριάντ από την Ουάσιγκτον που συνέστησε πολιτική διαβούλευση με την Τεχεράνη.
Αλλωστε μια εμπλοκή της Αγκύρας στη Συρία θα είχε ως πρώτη παρενέργεια ανάφλεξη του Κουρδικού εντός συνόρων στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μια φυγή προς τα εμπρός της Τουρκίας στη Συρία θα λειτουργούσε στη δυναμική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, θα επέσπευδε δηλαδή την εξέλιξη που θέλει να αποτρέψει.
kapopoulos@pegasus.gr