16 Ιανουαρίου 2016

Ριψοκίνδυνη απόφαση στα Κατεχόμενα για το περιβάλλον Δίνεται για τελευταία φορά άδεια για ξεφόρτωμα επικίνδυνων καυσίμων Του Νίκου Στέλγια


Μια αμφιλεγόμενη απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας αφήνει το στίγμα της στην τουρκοκυπριακή επικαιρότητα. Η «κυβέρνηση» δίνει για τελευταία φορά άδεια στην ιδιωτική εταιρία, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια να ξεφορτώσει στο νησί καύσιμα, άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον ολόκληρης της Κύπρου. Συγκεκριμένα, με την προϋπόθεση ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο για τελευταία φορά, η «κυβέρνηση» έδωσε στην τουρκική εταιρία AKSA το πράσινο φως για το ξεφόρτωμα καυσίμων, τα οποία φέρουν υψηλότερα ποσοστά θείου (kükürt στα τουρκικά) από το επιτρεπόμενο όριο. Αρχικά, η «κυβέρνηση» είχε ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψει το ξεφόρτωμα του νέου καυσίμου. Σχετική δέσμευση ήρθε από τον αρμόδιο «υπουργό» παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής εταιρίας. Η εταιρία εκβίασε την τουρκοκυπριακή κοινή γνώμη με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση που δεν λάμβανε το πράσινο φως από τις «αρχές» θα διέκοπτε άμεσα την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, η «αρχή ηλεκτρικής ενέργειας», λαμβάνοντας υπόψη της αυτόν τον εκβιασμό είχε δημιουργήσει πρόγραμμα με ωράρια κυλιόμενων διακοπών. Ωστόσο, αντιμέτωπη με μια γενικευμένη «ενεργειακή κρίση», η «κυβέρνηση» οπισθοχώρησε και έδωσε την τελική συγκατάθεση της.
Θορυβημένοι οι Τουρκοκύπριοι
Η εν λόγω εξέλιξη έχει θορυβήσει την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση και τις διάφορες οργανώσεις. Οι Τουρκοκύπριοι περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί τονίζουν ότι ο έλεγχος της ποιότητας των καυσίμων, τα οποία χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν λύνει από μόνο του το όλο πρόβλημα. Στο βόρειο κομμάτι του νησιού θα πρέπει να ληφθούν μια ώρα αρχύτερα οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για να ευθυγραμμιστούν οι υφιστάμενες δομές με τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρότυπα. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγοι ζητούν περισσότερο ενδιαφέρον και συμπαράσταση από την ελληνοκυπριακή κοινότητα για έναν κοινό αγώνα για την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της Κύπρου.  

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ