16 Ιανουαρίου 2016

Οι τυχοδιωκτισμοί του Ερντογάν πλήττουν την τουρκική οικονομία Μείωση στον τουρισμό της Τουρκίας κατά 40% αναμένεται το 2016 Του Νίκου Στέλγια


Η μεγάλη ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στο κουρδικό κίνημα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις και η μεγάλη ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις πλήττουν την τουρκική οικονομία. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν οι τελευταίες πληροφορίες από κύκλους της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας. Εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στον χώρο του τουρισμού και ο οποίος προτίμησε την ανωνυμία επειδή φοβάται τις κυρώσεις της Άγκυρας, αναφέρει στην «Κ» ότι μετά την κορύφωση της ρωσοτουρκικής κρίσης, στην τουρκική τουριστική βιομηχανία άρχισε να παρατηρείται μια αξιοσημείωτη πτώση. Συγκεκριμένα, οι τουριστικοί πράκτορες της Τουρκίας προβλέπουν ότι το 2016, η τουριστική βιομηχανία ενδέχεται να σημειώσει πτώση της τάξης του 40% σε σχέση με το 2015 και τα προηγούμενα έτη. «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις των κρατήσεων των Ρώσων τουριστών. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις των βομβιστικών επιθέσεων και των συγκρούσεων, οι οποίες προβληματίζουν τον ξένο τουρίστα, ο οποίος, υπό κανονικές συνθήκες θα επιθυμούσε να επισκεφτεί την Τουρκία».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η λανθασμένη εξωτερική πολιτική της Άγκυρας πλήττει τα συμφέροντα της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας. «Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, η οποία σημειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια βασίστηκε μαζί με τα μεγάλα έργα στον τομέα των οικοδομών και υποδομών, στην τουριστική βιομηχανία. Σε μια σύντομη περίοδο σχετικής πολιτικής και διπλωματικής σταθερότητας, η τουρκική τουριστική βιομηχανία βρήκε περιθώριο ανάσας και κατάφερε να σταθεί πάνω στα πόδια της. Σήμερα, τα μεγάλα λάθη της Άγκυρας σε διάφορα πεδία θέτουν σε κίνδυνο αυτή την επιτυχημένη πορεία».

Οι επιλογές και οι φιλοδοξίες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής οδηγούν την χώρα σε νέες περιπέτειες και σε αβέβαιο μέλλον. Η τουρκική τουριστική βιομηχανία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στο πεδίο της οικονομίας. Μαζί με τα σημάδια κόπωσης και ύφεσης, τα οποία παρουσιάζει την τελευταία περίοδο η τουρκική οικονομία, η επιδείνωση της κατάστασης στο κουρδικό ζήτημα προβληματίζει τους Τούρκους οικονομολόγους.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στο κουρδικό κίνημα. Οι συγκρούσεις αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένα αστικά κέντρα, ερειπωμένες πόλεις, μεγάλη οικονομική κρίση, ενώ τεράστια δημόσια κονδύλια, δαπανώνται για ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας. Την ίδια ώρα παρατηρούνται και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σαϊγκί Όζτουρκ, σε πολλές κουρδικές επαρχίες, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες έχουν «ξεμείνει» στην κυριολεξία από ρευστό χρήμα. Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα δεν λειτουργούν εδώ και εβδομάδες. Οι τουρίστες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή εδώ και μήνες. Και το τουρκικό κράτος, αντιμέτωπο με την σθεναρή αντίσταση του κουρδικού κινήματος, υποχρεώνεται να διοχετεύσει νέα κονδύλια στην βιομηχανία του πολέμου, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες προορίζονταν για τους τομείς των υποδομών, της υγείας και της παιδείας κ.ο.κ.

Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με το Ιράν και κυρίως το Ιράκ παρουσιάζουν μεγάλη στασιμότητα. Η συνοριακή πύλη Χάμπουρ, η οποία ενώνει την Τουρκία με το Ιράκ, παραμένει κλειστή εδώ και εβδομάδες. Από την συγκεκριμένη πύλη γίνονται οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ιράκ και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Εξαιτίας της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας και του Ιράκ, την τελευταία περίοδο, οι τουρκικές εξαγωγές έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα. Την ίδια στιγμή, το κουρδικό κίνημα απειλεί τους οδηγούς των βυτιοφόρων και νταλικών, οι οποίοι, σύμφωνα με την άποψη των Κούρδων ανταρτών, εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, η οποία διεξάγει «βρώμικο πόλεμο» στο Κουρδιστάν.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις μας βοηθούν να κατανοήσουμε το μέγεθος του αντίκτυπου, τον οποίο επιφυλάσσουν στην τουρκική οικονομία, οι αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται σε διάφορα πεδία, από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο τυχοδιωκτισμός της Άγκυρας, οι πειραματισμοί στο πεδίο της οικονομίας, και η στροφή στον εθνικισμό και στον μιλιταρισμό στο κουρδικό ζήτημα εκθέτουν την τουρκική οικονομία σε απρόβλεπτους και αξιοσημείωτους κινδύνους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος αναλυτής Φεχίμ Τάστεκιν, «η Τουρκία επαναλαμβάνει τα λάθη που έπραξαν οι κυβερνήσεις του Πακιστάν στην περίπτωση της κρίσης του Αφγανιστάν».

Ο κ. Τάστεκιν επισημάνει το εξής σημείο: «Όπως το Πακιστάν, έτσι και η Τουρκία φιλοδοξούσε να μετατρέψει μια γειτονική χώρα, την Συρία, σε ένα είδος δορυφόρου της. Επιστράτευσε την βία, τον μιλιταρισμό, τις ισλαμιστικές ομάδες για την επίτευξη των στόχων της σε διάφορα πεδία, στην εξωτερική πολιτική και στο Κουρδικό. Σήμερα, ο αντίκτυπος αυτών των λανθασμένων πρωτοβουλιών πλήττει τον τουρκικό οικονομικό και κοινωνικό βίο».