Πώς κινούνται στο παρασκήνιο ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ιράν για να επωφεληθούν
Το υπουργείο Παιδείας της Συρίας
ζήτησε από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αλ-Καλαμούν που διαμένουν και
σπουδάζουν εκεί να μαζέψουν όλα τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν
το πανεπιστήμιο το αργότερο ώς την Τετάρτη.
Οι μαχητές του «Στρατού του Ισλάμ», που ήδη βρίσκονται σε πολλά σημεία και χωριά μέσα στα υψίστης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς Ασαντ βουνά Αλ-Καλαμούν, φτιάχνουν χαρακώματα, σκάβουν χαντάκια και τούνελ και παγιδεύουν με εκρηκτικά-νάρκες κτήρια και δρόμους.Την οροσειρά Αλ-Καλαμούν το καθεστώς Ασαντ την έχει μετατρέψει σε «στρατιωτική πολιτεία», στην οποία έχτισε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, πάνω από 40 στρατιωτικές βάσεις, ραντάρ, κέντρα τηλεπικοινωνιών και ασυρμάτων και υποκλοπής συνδιαλέξεων και μηνυμάτων, υπόγειες αποθήκες όπλων και οχημάτων και πυραύλων, δεξαμενές καυσίμων, στρατόπεδα εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων, πεδία στρατιωτικών ασκήσεων, αεροδρόμια, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς...
20.000 μαχητές
Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα του συριακού στρατού «χτενίζουν» συνεχώς από άκρη σε άκρη τα βουνά του Αλ-Καλαμούν και καταγράφουν σε καθημερινή βάση τις θέσεις και τις κινήσεις των μαχητών του «Στρατού του Ισλάμ». Ο στρατός της Συρίας και οι μαχητές της Χεζμπολά βάζουν τα τελευταία βελάκια στο χάρτη μιας καθοριστικής σημασίας εκκαθαριστικής μάχης στην οροσειρά Αλ-Καλαμούν, που όπως δηλώνουν θα σπάσει τη ραχοκοκαλιά της «συριακής αντιπολίτευσης» και το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας. Την Πέμπτη 31.10.2013 η σαουδαραβική εφημερίδα «Αλ-Σαρκ Αλ-Αουσατ» αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδό της ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη Μεγάλη Μάχη εν όψει της σύγκλησης της διεθνούς διάσκεψης Γενεύης-2.
Παράλληλα, οι αμερικανικοί δορυφόροι συνεχίζουν να παρέχουν στους συμμάχους τους Σαουδάραβες πληροφορίες, χάρτες και φωτογραφίες για τις θέσεις και τις κινήσεις του συριακού στρατού - όχι μόνο για το Ισραήλ, για να βομβαρδίζουν θέσεις και αποθήκες της αεράμυνας της Συρίας, αλλά για τη συριακή αντιπολίτευση και τον «Ισλαμικό Στρατό». Ιστοσελίδες της συριακής αντιπολίτευσης καταγράφουν κάθε κίνηση και μεταφορά στρατιωτών και οχημάτων, και με αριθμούς, καθώς και όλο το δρομολόγιο από τη στιγμή που ξεκινάει ένα στρατιωτικό κομβόι ώς το σημείο αποβίβασης.
Η Σαουδική Αραβία εδώ και μήνες εντόπισε το τεράστιο κενό που έχει η «συριακή αντιπολίτευση» και αυτό δεν είναι άλλο από τη διάσπασή της σε κομμάτια και οργανώσεις και ταξιαρχίες και ομάδες. Ετσι, αποφάσισε, για να μπορεί να αποτελέσει βασικό παίκτη και ρυθμιστή των πολιτικών και στρατιωτικών κινήσεων, πως πρέπει να ενώσει αυτές τις οργανώσεις και ταξιαρχίες. Και αυτό επιτεύχθηκε όταν, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για χημικό αφοπλισμό της Συρίας, πάνω από 50 οργανώσεις και ταξιαρχίες, που δρουν στην Αλ-Γκούτα, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη βόρεια περιοχή της συριακής πρωτεύουσας, σχημάτισαν το «Στρατό του Ισλάμ».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο αριθμός του στρατού μπορεί να φτάσει τους 20.000 μαχητές. Επικεφαλής του είναι ο Ζαχράν Αλούς, σπουδαγμένος στη Σαουδική Αραβία, στο Πανεπιστήμιο Αλ-Μαδίνα. Θεωρείται δεξί χέρι του Μπάνταρ Μπιν Σουλτάν, του περιβόητου Σαουδάραβα διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας. Η περιοχή αυτή, εδώ και πολλούς μήνες, έχει μετατραπεί σε ένα «σαουδαραβικό κρατίδιο» με θεσμούς και υπηρεσίες. Η πόλη των 800.000 κατοίκων, Ντούμα, θεωρείται πρωτεύουσα του κρατιδίου.
Ο «Στρατός του Ισλάμ» του Ζαχράν, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη συριακή αντιπολίτευση, διαθέτει τους καλύτερους Σύρους και ξένους (από όλο το σουνιτικό κόσμο) μαχητές και τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το βασίλειο των πετρελαίων, η Σαουδική Αραβία, «φροντίζει μέσω του ταμία της στον Λίβανο, του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σάαντ Χαρίρι, να έχει ό,τι χρειάζεται (όπλα και χρήματα) ο στρατός του Ζαχράν στη Συρία».
Ο αυτοεξόριστος στο Παρίσι Σάαντ Χαρίρι καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να βοηθήσει στη «Μεγάλη Μάχη» στα βουνά Αλ-Καλαμούν και μάλιστα άλλη μία φορά επιβεβαίωσε ότι θα «επιστρέψει στον Λίβανο μέσω του Αεροδρομίου της Δαμασκού». Δήλωση που ερμηνεύεται απ' όλους ότι ο Λιβανέζος πρώην πρωθυπουργός Χαρίρι και πίσω από αυτόν η Σαουδική Αραβία θέλουν πρώτα να ανατρέψουν το καθεστώς του Ασαντ στη Συρία και μετά να επιστρέψει στον Λίβανο.
Το σχέδιο αυτό της Σαουδικής Αραβίας και του Χαρίρι ερμηνεύεται από πολλούς ως «ανταρσία» στη νέα πολιτική προσέγγισης των ΗΠΑ-Ρωσίας-Ιράν στο θέμα της Συρίας. Στο έδαφος όμως δημιουργούνται τα δεδομένα που μπορούν ή να βελτιώσουν ή να υποβαθμίσουν τα όποια διαπραγματευτικά χαρτιά της κάθε πλευράς. Η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι με το σχέδιό της μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση και τα χαρτιά της «συριακής αντιπολίτευσης» και να πριονίσει την εξουσία του Ασαντ.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πολλές πηγές, δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη της Σαουδικής Αραβίας -υπογείως τη βοηθούν- και προσπαθούν να εμποδίσουν τη «Μεγάλη Μάχη», γιατί οι στρατιωτικοί τους πιστεύουν ότι ο στρατός του Ασαντ θα βγει πάλι κερδισμένος, με αποτέλεσμα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του καθεστώτος και της εξουσίας του Ασαντ, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης-2.
Το μήνυμα
Το Ιράν, που έχει εμπλακεί σε όλα τα επίπεδα στη Συρία και στην υπεράσπιση του καθεστώτος του Ασαντ, σύμφωνα με πολλές πληροφορίες, έχει δώσει την άδεια στην αντιστασιακή οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου να βοηθήσει άμεσα το στρατό της Συρίας για να αποτραπεί το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για κατάληψη της οροσειράς Αλ-Καλαμούν. Ο ηγέτης της Χεζμπολά, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, έστειλε στον Χαρίρι μήνυμα στο οποίο του ζήτησε να επιστρέψει στον Λίβανο μέσω του Αεροδρομίου της Βηρυτού και να ξεχάσει το Αεροδρόμιο της Δαμασκού και τον προέτρεψε να καθίσει τώρα στο τραπέζι για εξεύρεση πολιτικής λύσης, γιατί το αύριο θα είναι χειρότερο για τον ίδιο και τη σύμμαχό του, τη Σαουδική Αραβία.
Το μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολά ήρθε λίγες μέρες έπειτα από μια σειρά δημοσιευμάτων στον αραβικό Τύπο που ανέφεραν ότι η αντιστασιακή οργάνωση του Λιβάνου ετοιμάζεται να στείλει στη Συρία και συγκεκριμένα στην οροσειρά Αλ-Καλαμούν πάνω από 15.000 καλά εκπαιδευμένους μαχητές της. Στη Χεζμπολά πιστεύουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός για τους μαχητές της Σαουδικής Αραβίας και του «Ισλαμικού Στρατού», αν δεν δεχτούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή.