13 Σεπτεμβρίου 2014

Τουρκία: Στο σφυρί ελληνικό χωριό - φάντασμα


H Τουρκία  βγάζει στο σφυρί ελληνικό χωριό-φάντασμα
Στο σφυρί βγάζει η Τουρκία  ελληνικό χωριό-«φάντασμα». Πρόκειται για το Λεβίσι ( Καγιάκιοϊ στα τουρκικά)   στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Ρόδο, το οποίο θα βγει σε δημοπρασία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.Η Τουρκία αναζητά επενδυτή που θα ενδιαφερθεί να αναστηλώσει το χωριό και να το εκμεταλλευτεί τουριστικά, αναφέρει το «Βήμα». Το Λεβίσι αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες ενώ  σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο  της Μάκρης (Φετιγέ)  το χρησιμοποιούν σαν…  πάρκινγκ.
Το χωριό ερήμωσε μετά τις 30 Ιουνίου 1932, όταν με την ανταλλαγή πληθυσμών οι περίπου 2.000 Έλληνες  έφυγαν από την Τουρκία, για να εγκατασταθούν στη Νέα Μάκρη της Αττικής και στο χωριό Φαράκλα της βόρεια Εύβοιας.Πάντως η Τουρκία επιχείρησε και στο παρελθόν,  ανεπιτυχώς,  να βγει σε δημοπρασία  το Λεβίσι, με  αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σελίδα στο Facebook σελίδα με τίτλο «Σώστε το Λεβίσι» από μέλη της που ζητούσαν να σταματήσει η διαδικασία και οι όποιες συντηρήσεις-αναπαλαιώσεις να γίνουν σε συνεργασία με την Ελλάδα.  
Η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και ο πλειοδότης θα αναλάβει την ενοικίαση για 49 χρόνια, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση και τουριστική εκμετάλλευση του χωριού. Το κόστος είναι περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ και δύο εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον.
Πάντως και στην Τουρκία υπάρχουν αντιρρήσεις για τη δημοπρασία,  καθώς σύμφωνα με την Χουριέτ αρκετοί υποστηρίζουν ότι  ο ερειπωμένος οικισμός θα χάσει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία του.