13 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιφατική η Στάση του Ισραήλ Όσον Αφορά τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου


http://www.mediterraneansailing.info/East%20Med%20map%20OPAL.jpg
του Χάρη Αποσπόρη -Μείωση μεγέθους κειμένουΑύξηση μεγέθους κειμένουΜέγεθος κειμένου Μοιραστείτε το: Αντικρουόμενα μηνύματα φαίνεται πως στέλνει σε Ελλάδα και Κύπρο το Ισραήλ, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος μίλησε υπέρ του αγωγού East Med που έχει στόχο να μεταφέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Ο Λίμπερμαν τόνισε ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μεταφοράς του ισραηλινού αερίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει απομακρυνθεί πλέον από το ενδεχόμενο κατασκευής ενός σταθμού LNG στο δικό της έδαφος και παράλληλα οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν πάρει την κατιούσα, οπότε αποκλείεται κατασκευή αγωγού προς τα εκεί.
Όμως οι δηλώσεις Λίμπερμαν δεν φαίνεται να ταιριάζουν με τους σχεδιασμούς των πετρελαϊκών που διαχειρίζονται τα ισραηλινά κοιτάσματα, δηλαδή τις Noble Energy, Delek και Ratio Oil Exploration. Οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη υπογράψει μνημόνια για την εξαγωγή του αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο, ώστε να υγροποιηθεί και να εξαχθεί στους σταθμούς που διαθέτουν οι εταιρείες BG και Fenosa. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες ολοκλήρωσαν συμφωνίες για την εξαγωγή του αερίου προς την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμβούν και τα δύο ενδεχόμενα μαζί, δηλαδή και να εξάγει LNG μέσω Αιγύπτου το Ισραήλ και να προσφέρει αέριο για τον αγωγό East Med. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό μέχρι στιγμής για να τροφοδοτήσει και τις δύο αυτές ενεργειακές οδούς. Γι’αυτό και προκαλούν εντύπωση οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Κύπρος δεν έχει στηρίξει ποτέ στο παρελθόν τον συγκεκριμένο αγωγό (παρά την στήριξη της Αθήνας) και εμμένει στην πάγια θέση της ότι θα κατασκευάσει σταθμό LNG στο Βασιλικό. Η όποια συμμετοχή των Ισραηλινών θα πρέπει να αφορά αυτόν τον σταθμό, σύμφωνα με την Λευκωσία. Κατ’ επέκταση, ο Λίμπερμαν φέρνει σε δύσκολη θέση τους Κύπριους και η ισραηλινή κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει να διασαφηνίσει στο εξής τις θέσεις της πάνω στο θέμα των εξαγωγών του αερίου. Αυτό που προκύπτει προς το παρόν, είναι ότι στο Ισραήλ μάλλον υπάρχει διχογνωμία, με μια μερίδα της κυβέρνησης να υποστηρίζει την μια λύση και τις πετρελαϊκές να υποστηρίζουν την άλλη. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο ο αγωγός East Med, όσο και το LNG χαρακτηρίζονται από διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτό που προέχει είναι το να προκριθεί μια συγκεκριμένη λύση από όλες τις πλευρές και να προχωρήσει, αν οι τρεις χώρες επιθυμούν όντως να συνεργαστούν στο φυσικό αέριο.
ENERGIA.GR