20 Οκτωβρίου 2013

ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΓΚΡΕΜΟ Τea party... φαντασμάτων στη χρεοκοπία των ρεπουμπλικάνων

Μικροκομματικοί, εμπρηστικοί, διχαστικοί και πάνω απ' όλα... επικίνδυνοι, όχι μόνο για την αμερικανική, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα. Οι «φονταμενταλιστές» του Tea Party έβαλαν στόχο να θυσιάσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου στον βωμό των (μικρο)πολιτικών εμμονών τους, συμπαρασύροντας μάλιστα ολόκληρη τη ρεπουμπλικανική παράταξη προς την ίδια καταστροφική κατεύθυνση.

Η Σάρα Πέιλιν χαρακτήρισε όσους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους τολμούν να υπερψηφίζουν μέτρα του Ομπάμα «κότες στην ψυχή».
Στην προσπάθειά τους να ξηλώσουν τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία (μια μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε το 2010 και επικυρώθηκε από τον αμερικανικό λαό με την επανεκλογή Ομπάμα στην προεδρία το 2012), οι ακροδεξιοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος οδήγησαν τις ΗΠΑ μόλις ένα βήμα πριν από τον δημοσιονομικό γκρεμό.Μάλιστα είναι τέτοια η μανία τους απέναντι στον Ομπάμα, που δεν δίστασαν να επιστρατεύσουν στη μάχη ακόμη και ορισμένα εξόχως... λαϊκιστικά φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος. «Κουτσοί, στραβοί», όλοι στο Tea Party, αρκεί να μισούν το κράτος πρόνοιας και τον Ομπάμα.Ξεχασμένες προσωπικότητες με περιορισμένο πολιτικό εκτόπισμα και ενισχυμένη ροπή στην ανοησία, όπως για παράδειγμα η Σάρα Πέιλιν, η γυναίκα που συνήθιζε να αυτοαποκαλείται «πιτ μπουλ με κραγιόν». Πάλαι ποτέ κυβερνήτης της Αλάσκα (2006-2009) και υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (το 2008, στο πλευρό του Τζον ΜακΚέιν), η Πέιλιν επανήλθε εσχάτως στο πολιτικό προσκήνιο για να «πολεμήσει» στην εμπροσθοφυλακή του Tea Party. Επιτέθηκε σφόδρα στους Δημοκρατικούς και τάχθηκε αναφανδόν κατά της αύξησης του ορίου του χρέους. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τον Ομπάμα με «καθαίρεση».

Μόνο την τελευταία διετία οι Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ έχουν ενισχύσει έμμεσα ή άμεσα το Tea Party με πάνω από 250 εκατ. δολάρια.

Μόνο την τελευταία διετία οι Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ έχουν ενισχύσει έμμεσα ή άμεσα το Tea Party με πάνω από 250 εκατ. δολάρια.
Προκειμένου δε να δικαιολογήσει πολιτικά τη θέση της προέβη σε «βαθυστόχαστες» πολιτικές αναλύσεις συγκρίνοντας την αμερικανική οικονομία με... πάγκο που πουλάει λεμόνια (και οφείλει να τα βγάζει πέρα μόνο με όσα έσοδα του αποφέρουν τα λεμόνια του). Ουδεμία έκπληξη.

Μιλάμε άλλωστε για την ίδια κυρία που είχε στο παρελθόν υποστηρίξει πως διαθέτει εμπειρία στην εξωτερική πολιτική απλώς επειδή μπορεί να βλέπει τη Ρωσία από το σπίτι της στην Αλάσκα. Η ίδια πολιτικός έχει δηλώσει πως οι ΗΠΑ συνορεύουν με το Αφγανιστάν και πως η ΕΣΣΔ κατέρρευσε λόγω του κοστοβόρου διαστημικού της προγράμματος, ενώ σε αυτήν αποδίδεται και η έκκληση περί εναρμόνισης του αμερικανικού Συντάγματος με τη Βίβλο (σαρία αλά χριστιανικά).

Κι όμως, παρά το «ένδοξο» παρελθόν της, η άλλοτε κυβερνήτης της Αλάσκα επιστρέφει εν όψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του 2014 για να κηρύξει τον πόλεμο όχι μόνο στους Δημοκρατικούς, αλλά και σε όσους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους τολμούν να υπερψηφίζουν μέτρα του Ομπάμα. Μάλιστα τους τελευταίους τους αποκηρύσσει ανοιχτά μέσω Facebook ως «Ρεπουμπλικάνους μόνο κατ' όνομα» και «κότες στην ψυχή».

Αλλά και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας, ο νέος αστέρας του Tea Party που ηγήθηκε του πρόσφατου αδιεξόδου στο αμερικανικό Κογκρέσο, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί γραφικός. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς έναν πολιτικό ο οποίος δίνει μονοθεματικές ομιλίες διάρκειας... 21 ωρών (ενάντια στο Obamacare) και οργανώνει «μυστικά» πολιτικά μίτινγκ στο... υπόγειο μεξικανικού φαστφουντάδικου;

Οπως και να έχει πάντως, γραφικοί ή μη, οι ακτιβιστές του Τσαγιού κατάφεραν να το κάνουν και πάλι το «θαύμα» τους. Εβαλαν λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο για 16 ημέρες, προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων εντός και εκτός των ΗΠΑ, και δίχασαν βαθιά με τη στάση τους το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο πλέον βγαίνει από την τελευταία «μάχη του Κογκρέσου» πολλαπλά ηττημένο, με σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες. «Αυτήν τη μάχη τη χάσαμε», παραδέχτηκε ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ (δίπλα στην Πέιλιν).

Οι ενδιάμεσες εκλογές
Η συγκεκριμένη ήττα, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να προετοιμάσει το έδαφος και για άλλες ρεπουμπλικανικές απώλειες στο άμεσο μέλλον, ακόμη πιο οδυνηρές. Τον Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες θα κριθούν όλες οι έδρες της Βουλής (που σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) και 33 από τις συνολικά 100 έδρες της Γερουσίας.

Εν όψει της εν λόγω αναμέτρησης στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο είναι έτοιμος να ξεσπάσει εμφύλιος, καθώς οι ακραίοι του Tea Party (Ραντ Πολ, Μάρκο Ρούμπιο, Τιμ Χουέλσκαμπ κ.ά.) ξεκινούν προεκλογική εκστρατεία ενάντια στους μετριοπαθείς της παράταξης. «Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε όσους απλώς μιλούν συντηρητικά με όσους πράττουν συντηρητικά», διακήρυξε ανώτερο στέλεχος του Tea Party από το Νάσβιλ, ενώ από την πλευρά της και η Σάρα Πέιλιν τόνισε την ανάγκη αλλαγής φρουράς (κάνοντας μάλιστα λόγο για «μάχες» και «χαρακώματα»).

Η επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας, έστω στο παρά πέντε, για την αποφυγή της χρεοκοπίας έχει εξοργίσει το Tea Party, το οποίο πλέον βάζει στο στόχαστρο όσους Ρεπουμπλικάνους συναίνεσαν σε αυτήν την «προδοσία». Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο της ακραίας πτέρυγας μπαίνουν πολιτικοί όπως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι και οι γερουσιαστές Θαντ Κόχραν, Λαμάρ Αλεξάντερ, Πιτ Σέσιονς, Λίντσεϊ Γκράχαμ, αλλά και οι 87 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του τελικού συμβιβαστικού σχεδίου.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Απανωτά χαστούκια στις δημοσκοπήσεις
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα βγαίνει από την τελευταία «μάχη του Κογκρέσου» πολλαπλά ηττημένο, απομονωμένο και εσωτερικά διχασμένο. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ισοδυναμούν με απανωτά χαστούκια προς τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θεωρούνται οι βασικοί υπαίτιοι για την κρίση και βλέπουν τα ποσοστά της δημοφιλίας τους να κατακρημνίζονται σε ιστορικά χαμηλά.

Μόλις το 24% των Αμερικανών εγκρίνει το ρεπουμπλικανικό κόμμα, ποσοστό που πέφτει στο 21% όταν η ερώτηση πηγαίνει στο Τσάι Πάρτι, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC/WSJ. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup σπεύδει να σημειώσει πως πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει καταγράψει κάποιο από τα μεγάλα αμερικανικά κόμματα τα τελευταία σχεδόν 75 χρόνια.

Παράλληλα, το 74% των Αμερικανών παρουσιάζεται να ρίχνει το φταίξιμο για την τελευταία κρίση στους Ρεπουμπλικάνους. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πολλοί αναλυτές σημειώνουν πως οι εξελίξεις αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για το δημοκρατικό κόμμα και τον Ομπάμα.Εάν εκμεταλλευτούν την πτώση των αντιπάλων τους, οι Δημοκρατικοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να κυριαρχήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014.

Δεδομένου δε ότι στις εν λόγω εκλογές θα κριθούν όλες οι έδρες της Βουλής (που σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους), οι Δημοκρατικοί (που σήμερα ελέγχουν μόνο τη Γερουσία) ξαφνικά έχουν πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΑΦΟΙ ΚΟΧ
Οι μεγιστάνες που επενδύουν στην... καταστροφή
Δείξε μου τους χρηματοδότες σου, να σου πω ποιος είσαι (πολιτικά μιλώντας). Το εν λόγω «αξίωμα» έρχεται να ταιριάξει γάντι στην περίπτωση του αντιδραστικού Κινήματος του Τσαγιού, το οποίο «τα παίρνει χοντρά» από υπερσυντηρητικούς Αμερικανούς μεγιστάνες.

Ο λόγος για τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ από το Κάνσας, οι οποίοι μόνο την τελευταία διετία έχουν ενισχύσει έμμεσα ή άμεσα το Tea Party με πάνω από 250 εκατ. δολ.
Μεγιστάνες του πετρελαίου και εχθροί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπερασπιστές της οπλοκατοχής και εχθροί της θεσμοθέτησης κατώτατου μισθού, φίλοι της Σάρα Πέιλιν και εχθροί του Ομπάμα, χρηματοδότες του Τεντ Κρουζ και εχθροί του κράτους πρόνοιας, αυτοί είναι οι αδελφοί Κοχ, οι πολιτικές θέσεις των οποίων ταυτίζονται απολύτως «όλως τυχαίως» με εκείνες του Tea Party.
Ο 77χρονος Τσαρλς μαζί με τον 73χρονο αδελφό του, Ντέιβιντ, ξεχωρίζουν ως αφεντικά της Koch Industries, της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στις ΗΠΑ βάσει εσόδων (οι ετήσιες πωλήσεις της αγγίζουν τα 115 δισ. δολ. και αυξήθηκαν κατά 15% το 2012).

Η δραστηριότητά τους
Η επιχειρηματική δράση τους εστιάζεται κυρίως στον πετρελαϊκό κλάδο, ενώ η περιουσία τους συνολικά ξεπερνάει τα 68 δισ. δολ. Οσο για την ανάμειξή τους στα κοινά, οι αδελφοί Κοχ βρίσκονται σε ρόλο χρηματοδότη κυριολεκτικά «πίσω από κάθε προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια στις ΗΠΑ για να ξηλωθεί η μεταρρύθμιση Ομπάμα στην υγεία», μια μεταρρύθμιση που το μόνο αμάρτημά της είναι πως θέλει να εξασφαλίσει φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπου 48 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς.

Την εμπλοκή των Κοχ στη συγκεκριμένη μάχη ήρθαν να αναδείξουν με λεπτομερή δημοσιεύματά τους οι New York Times και ο ιστοχώρος Politico. Μάλιστα, οι NY Times υποστηρίζουν πως η πρόσφατη ρεπουμπλικανική δολιοφθορά στον Ομπάμα που έβαλε λουκέτο για 16 ημέρες στο αμερικανικό Δημόσιο και έστειλε τις ΗΠΑ στο χείλος της χρεοκοπίας, είχε αρχίσει να σχεδιάζεται από το Tea Party ήδη από πέρσι το φθινόπωρο, ακριβώς δηλαδή μετά την επανεκλογή του Δημοκρατικού ηγέτη στην προεδρία.

Οι Κοχ έχουν, κυρίως μέσω της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Freedom Partners που τάσσεται «υπέρ της προώθησης της ελεύθερης αγοράς», διοχετεύσει εκατοντάδες εκατ. δολ. σε άλλες ΜΚΟ που όλες τους αντιμάχονται τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία. Μόνο το 2012, η Freedom Partners μοίρασε συνολικά πάνω από 200 εκατ. δολ. σε οργανώσεις όπως οι: Center to Protect Patient Rights, Americans for Prosperity, Heritage Action, Generation Opportunity και Tea Party Patriots. Χαρακτηριστικά, ο Ντέιβιντ Κοχ τυγχάνει διευθυντής της οργάνωσης Americans for Prosperity, η οποία το τελευταίο τρίμηνο ξόδεψε περί τα 5,5 εκατ. δολ. σε τηλεοπτικές διαφημίσεις ενάντια στο Obamacare.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Generation Opportunity, η οποία έλαβε 5,04 εκατ. δολ. από τη Freedom Partners για να κάνει προπαγάνδα στα κολέγια των ΗΠΑ κατά της μεταρρύθμισης Ομπάμα. Πώς; Μοιράζοντας δωρεάν... μπίρες και αξεσουάρ μπιροποσίας στους φοιτητές.

Οταν συνειδητοποίησαν πως ο Ομπάμα επρόκειτο να επικρατήσει στη «μάχη του Κογκρέσου», οι Κοχ έστειλαν επιστολή στη Γερουσία με την οποία ουσιαστικά «άδειαζαν» το Tea Party. Προφάσεις εν αμαρτίαις, σχολίασαν οι γνώστες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr