07 Μαΐου 2013

Η Αίγυπτος έχει χρεοκοπήσει; Πηγή:www.capital.gr

http://www.tradearabia.com/source/2013/04/12/egypt.jpgΤου Elliott Abrams

Το ότι η Αίγυπτος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα δεν είναι μυστικό, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης υποτιμάται. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ με την Αίγυπτο για ένα δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων έχουν «τραβήξει» από μήνα σε μήνα, και ότι η ομάδα του ΔΝΤ που εστάλη για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, έφυγε από την Αίγυπτο χωρίς να το κάνει. Από την άλλη πλευρά, το Κατάρ και η Λιβύη συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Αίγυπτο κατά 5 δισ. δολάρια. Και επισήμως, η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι έχει περίπου 16 δισ. δολάρια σε αποθεματικά.Μια νέα ανάλυση από τον David Goldman αποκαλύπτει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, και προσδίδει αξιοπιστία σε αυτά που ακούω από καλά πληροφορημένες πηγές: τα αποθέματα της Αιγύπτου έχουν εξαφανιστεί (δεν υπάρχουν). Η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Εδώ είναι η ανάλυση του Goldman (γράφοντας ως Spengler στους Asia Times) με τίτλο «Όταν η πείνα ήρθε στην Αίγυπτο»:


Οι Αιγύπτιοι αρχίζουν να πεινάνε. Η πτώση της αιγυπτιακής λίρας σε μόλις 60% της ισοτιμίας του 2012 έναντι του δολαρίου, έχει αποτιμήσει τα πάντα εκτός του ψωμιού, εκτός εμβέλειας για το φτωχότερο μισό του πληθυσμού, και η παροχή ψωμιού είναι τώρα σε κίνδυνο.

Τα νέα ότι η Λιβύη και το Κατάρ ίσως δανείσουν 5 δισ. δολάρια στην Αίγυπτο, επισκιάστηκαν από τα δημοσιεύματα ότι το Κάιρο χρωστάει 5 δισ. δολάρια στις πετρελαϊκές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο και αέριο στην περιοχή της. Το μισό από το ποσό είναι καθυστερούμενο, και οι πετρελαϊκές εταιρείες φέρεται να περιμένουν χρόνια για να πληρωθούν. Οι καθυστερούμενες οφειλές της Αιγύπτου σχετικά με τις εμπορικές πιστώσεις από προμηθευτές πετρελαίου, σιταριού και άλλων βασικών ειδών, πιθανώς υπερβαίνουν τα ταμειακά διαθέσιμα των 8,8 δισ. δολαρίων, αφήνοντας τη χώρα εντελώς απένταρη.

Με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 32 δισ. δολάρια, τα λεφτά από τη Λιβύη και το Κατάρ καλύπτουν μόλις 1-2 μήνες. Διατηρώντας την ίδια στάση έναντι των πετρελαϊκών εταιρειών, θα μπορούσε να είχε καλύψει τους τελευταίους δύο μήνες. Εάν η αιγυπτιακή κυβέρνηση τελικά καταλήξει στους όρους με το ΔΝΤ για τη δανειακή σύμβαση των 4,8 δισ. δολαρίων, αυτό θα καλύψει λίγες ακόμη εβδομάδες.

Σε ένα ξεχωριστό άρθρο ο Goldman επισήμανε αυτό: Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποχωρήσει 40% από τον περασμένο Δεκέμβριο, από το 6 έναντι του δολαρίου στο 8,25 στη μαύρη αγορά. Η τιμή των βασικών ειδών διατροφής όπως τα φασόλια και το γάλα, έχει αυξηθεί περισσότερο από αυτό, τιμολογώντας όλες τις μορφές πρωτεΐνης εκτός του εύρους των μισών Αιγυπτίων που ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως. Και τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη: σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, η κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει «φουσκώσει» τις εκτιμήσεις της για τη συγκομιδή σιταριού φέτος προκειμένου να διατηρήσει τις παραγγελίες για εξαγωγές χαμηλά, καθώς δεν έχει τα λεφτά να τις πληρώσει.

Ο Goldman δεν κάνει σπέκουλα εδώ για την πολιτική επίδραση αυτών των εξελίξεων, που θα ήταν ολέθριες για τον πρόεδρο Morsi και την κυβέρνησή του της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μια δημοσκόπηση το Μάρτιο απέδειξε ότι τα ποσοστά δημοτικότητάς του υποχωρούν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, από το 78% στο 47%. Πρόσθεσε την έλλειψη βασικών πρώτο ειδών όπως ψωμί και φάβα στο μείγμα, και η πολιτική αστάθεια γίνεται προβλέψιμη. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι που στην εν λόγω δημοσκόπηση να φαίνεται ότι συγκεντρώνουν μεγάλη υποστήριξη σε μια εκλογική αντιπαράθεση με τον Morsi, αλλά οι ταραχές για το ψωμί θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα το πολιτικό σκηνικό της Αιγύπτου.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://blogs.cfr.org/abrams/2013/04/18/is-egypt-broke/

Copyright © 2013 by the Council on Foreign Relations, Inc.
Για την ελληνική μετάφραση Copyright © 2013 by Capital.gr. All rights reserved. This publication may not be reproduced in whole or in part without permission.

Πηγή:www.capital.gr