27 Ιουλίου 2015

Ταξίδι-αστραπή Νετανιάχου στην Κύπρο: Η προσοχή στραμμένη στην ενέργεια

Ταξίδι-αστραπή Νετανιάχου στην Κύπρο: Η προσοχή στραμμένη στην ενέργειαΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το θέμα της Ενέργειας, της ασφάλειας και της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεσανατολικό, θα βρίσκονται στην ατζέντα των αυριανών συνομιλιών, που θα έχει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία. Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, που θα είναι μονοήμερη( μερικές ώρες), συνδέεται με εξελίξεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν και τις δυο χώρες.

Πρώτο, στα θέματα της Ενέργειας θα συζητηθούν τόσο τα ζητήματα που αφορούν τη μεταφορά του φυσικού αερίου αλλά και εκείνο της συνεκμετάλλευσης, για το οποίο υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τις δυο πλευρές είναι να καθοριστούν οι τρόποι αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Στο ίδιο κεφάλαιο εντάσσεται και το ζήτημα της ασφάλειας. Γενικότερα, για τα θέματα αμυντικής συνεργασίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει διευκολύνσεις στους Ισραηλινούς.

Δεύτερο, είναι σαφές πως η Λευκωσία προσφέρεται ως γέφυρα με τις Βρυξέλλες για το Μεσανατολικό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να επισκεφθεί προσεχώς το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή και προς τούτη κατεύθυνση υπάρχουν συνεννοήσεις μέσω και της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη τόσο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, θα παρουσιαστούν χωριστά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να παρουσιάσουν στους αρχηγούς των κρατών-μελών, τις θέσεις τους για το Μεσανατολικό. Το θέμα αυτό συζήτησε και η   Ύπατη

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τις επαφές της την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία. Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις η παρουσία των δυο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει είτε τον Οκτώβριο είτε το Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ, τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες. Είχε τότε ενημερώσει τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες τόσο τους Νετανιάχου και Αμπάς όσο και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ Ελ Σίσι.

Τρίτο, οι στενές σχέσεις της Λευκωσίας με το Κάιρο δεν αφήνει αδιάφορους τους Ισραηλινούς, που θεωρούν την Κύπρο ως τη γέφυρα για συνεργασία των χωρών της περιοχής, ειδικά όταν δεν μπορεί να γίνει απευθείας επαφή. Τα ζητήματα αυτά είναι πάντα στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και αποτελούν μέρος και του κεφαλαίου Ενέργειας.

Τέταρτο, το Κυπριακό δεν θα απουσιάζει από τις συνομιλίες των δυο πλευρών. Περισσότερο θα γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για το Κυπριακό καθώς η όποια συμφωνία προκύψει σαφώς και το επηρεάζει, κυρίως εάν η Τουρκία θα έχει ρόλο και λόγο και μετά τη λύση.

Πέμπτο, θα συζητηθούν και θέματα οικονομικών σχέσεων και τουρισμού.
Οι δυο πλευρές έχουν αποφασίσει να κρατούν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας και συνεννόηση και τούτο το τηρούν, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη συχνότητα των επισκέψεων που ανταλλάσσουν αλλά και της επικοινωνίας που υπάρχει. Σημειώνεται ότι προετοιμάζεται και η νέα τριμερής, Ελλάδος- Ισραήλ και Κύπρου, που χρονικά τοποθετείται το φθινόπωρο. Προηγήθηκε, ως γνωστό πρόσφατα και επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή.

ΜΠΟΥΡΤΖΙΟΥ: Διάθεση υπάρχει, πρόοδος ακόμη… – Σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί συζητούν περιουσιακό και κριτήρια για εδαφικό 
Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνει πως είναι νωρίς να γίνεται λόγος για πρόοδος στα λεγόμενα ακανθώδη θέματα. Ενόψει της σημερινής, τελευταίας πριν τις διακοπές, συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, ο Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρθηκε στις εν εξελίξει συζητήσεις.
Σε δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχει ομοθυμία ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών, ωστόσο είναι νωρίς να πούμε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα κεφάλαια εδαφικό και περιουσιακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι επιτροπές στο περιουσιακό έχουν εργαστεί και μπόρεσαν να επιτύχουν μια ευρεία πρόοδο. Στο εδαφικό υπενθύμισε ότι υπάρχουν τρία στοιχεία που αφορούν “τον καθορισμό των κριτηρίων των περιοχών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση του εδαφικού”, τις “ποσοστώσεις” και τα “ονόματα των χωριών”. Στο πρώτο, ανέφερε, οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν ενώ στα άλλα δύο θα γίνουν εκ των υστέρων.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν συζητήθηκε το θέμα ενός νέου κράτους ή του νέου ονόματος, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε αναφερθεί σε νέο κράτος ή όνομα, ούτε ότι λήφθηκε απόφαση για κάτι τέτοιο, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει ότι (η Ομοσπονδία Ενωμένης Κύπρου) θα είναι ένα από τα πιθανά ονόματα. Σχολιάζοντας επίσης δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα ότι είναι σημαντικό πως οι πλευρές έχουν συναντίληψη ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου καθορίζει μια λύση στη βάση της διζωνικότητας, της δικοινοτικότητας με πολιτική ισότητα. “Αυτό που είπαμε είναι ότι αποδεχόμαστε κάθε ευρωπαϊκή λύση που δεν θα αλλοιώσει αυτόν το χαρακτήρα. Υπό αυτή την έννοια θα υπάρξουν παρεκκλίσεις”, κατέληξε.