27 Ιουλίου 2015

Πονοκέφαλος για τη Μέρκελ το ελληνικό χρέος

Ανγκελα Μέρκελ

Να και μια εξέλιξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκή για την Ελλάδα. Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της Ανγκελα Μέρκελ, με την καγκελάριο να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Αποτέλεσμα της εν λόγω διαμάχης είναι και η καθυστέρηση της άφιξης του κουαρτέτου των θεσμών στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές…Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι το κουαρτέτο των εκπροσώπων των εταίρων και δανειστών θα έρθει εντός των προσεχών ημερών στην Αθήνα. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως, αποδίδουν την καθυστέρηση της άφιξης του κουαρτέτου στο ελληνικό έδαφος στη διαφορά απόψεων που υφίσταται και παίρνει όλο και μεγαλύτερη διάσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο γύρω από τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Κατά τις ίδιες πηγές, η δήλωση, λοιπόν, του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ότι η εκπρόσωπος του οργανισμού που διευθύνει η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προτίθεται να έρθει στην Ελλάδα διότι δεν έχει γίνει επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια…

Ο πραγματικός λόγος είναι η διάσταση απόψεων της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο για το θέμα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται άμεση δραστική ελάφρυνση, διαφορετικά το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης θα είναι «δώρο άδωρο», ενώ το δίδυμο Α. Μέρκελ - Β. Σόιμπλε προσπαθεί επιμελώς να αποφύγει το όλο θέμα και αφήνει να εννοηθεί ότι, εάν χρειαστούν μέτρα για το ελληνικό χρέος, θα περιοριστούν σε «μπαλώματα»….

Το πρόβλημα, όμως, για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών είναι ότι έχουν δηλώσει ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου ότι απαραίτητος όρος για τη συνεισφορά της Γερμανίας στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η επιμονή, λοιπόν, του διεθνούς Οργανισμού για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέση που υποστηρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στις σχέσεις με τον επικεφαλής των Ευρωπαίων εταίρων, τη Γερμανία… Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ως «συμμάχους» τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους…