27 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Χάνει έδαφος στη Συρία ο Ασαντ

Χάνει έδαφος στη Συρία ο Ασαντ
Παρότι η Τουρκία αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο πλέον στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής, η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ έχει μια δική της δυναμική σε καθεμία από τις δύο αυτές χώρες, με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ από τη μια να ελέγχει ολοένα και λιγότερο έδαφος και την ιρακινή κυβέρνηση να προχωράει σιγά σιγά μέσα στο Ραμάντι.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία περιέγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Ασαντ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υποστηρίζοντας ότι ο κυβερνητικός στρατός έχει αναγκαστεί να αφήσει μεγάλες εκτάσεις της χώρας ούτως ώστε να είναι σε θέση να κρατήσει τις σημαντικότερες περιοχές στη μάχη του κατά των ανταρτών και των τζιχαντιστών.Πιο συγκεκριμένα ο Ασαντ ανέφερε στο διάγγελμά του: «Κάποιες φορές, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, είμαστε αναγκασμένοι να αφήσουμε περιοχές για να μετακινήσουμε τις δυνάμεις μας σε άλλες που θέλουμε να κρατήσουμε.

Πρέπει να καθορίσουμε ποιες είναι οι σημαντικές περιοχές που οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κρατήσουν για να μην επιτραπεί η κατάρρευση και των άλλων περιοχών. Τα πάντα είναι διαθέσιμα για τον στρατό, όμως υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Παρά ταύτα δεν παρουσιάζω μια μαύρη εικόνα».Σύμφωνα με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, η στήριξη που προσφέρουν χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στους «αντάρτες» είναι «ο λόγος πίσω από τις πρόσφατες ήττες που έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση απόγνωσης μεταξύ του συριακού λαού».

Την ίδια ώρα στο Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο Ραμάντι, το οποίο και πολιορκούν μετά την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές του ISIS τον Μάιο.Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης μπήκαν στο Πανεπιστήμιο της Ανμπάρ, της επαρχίας στην οποία βρίσκεται το Ραμάντι, και από χθες δίνουν μάχη σώμα με σώμα με τους άνδρες του ISIS που χρησιμοποιούσαν το πανεπιστήμιο ως επιχειρησιακή βάση.
ΕΘΝΟΣ