27 Ιουλίου 2015

Οι φλόγες του μίσους στοιχειώνουν τη Γερμανία

Διαδηλώσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών στη Δρέσδη (Ιούλιος 2015)



Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, δείχνουν τα στοιχεία, ρατσιστές οργάνωναν επιθέσεις σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων σχεδόν σε καθημερινή βάση. Και τα πραγματικά στοιχεία μπορεί να είναι πολύ χειρότερα, δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες φοβούνται να κάνουν καταγγελία στην αστυνομία. «Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα γίνουν κι άλλες επιθέσεις κατά κτιρίων όπου διαμένουν πρόσφυγες που ζητούν άσυλο», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκλημάτων της αστυνομίας.
Στοιχεία για εμπρησμούς κατά μεταναστών και χώρες προέλευσης τους Σημεία εμπρηστικών επιθέσεων το 2014 και 2015 (αριστερά)- Χώρες προέλευσης προσφύγων (δεξιά) | Πηγή: Der Spiegel

«Ο πρόεδρος της χώρας Γιόακιμ Γκάουκ», γράφει το Spiegel, «πρόσφατα καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας τες «άθλιες», ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «αποτελούν επιθέσεις εναντίον της κοινωνίας». Αλλά την ώρα που οι δυο αυτοί Γερμανοί ηγέτες δείχνουν πραγματικά να ανησυχούν για την κοινωνική σταθερότητα στη χώρας, άλλοι πολιτικοί ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και εταίρος της Ανγκελα Μέρκελ, Χέρστ Ζιχόφερ, για παράδειγμα, διακηρύσσει ότι πρόκειται για «μαζική κατάχρηση του συστήματος παροχής ασύλου» εκ μέρους των μεταναστών.

»Καιρό τώρα το κλισέ στη Γερμανία είναι ότι οι περισσότερες ξενοφοβικές επιθέσεις γίνονται σε κρατίδια που ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία. Οι επιθέσεις πρόσφατα εκεί έχουν αυξηθεί, αλά αυξάνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εχουν καταγραφεί εμπρησμοί κατά κτίρια που φιλοξενούν πρόσφυγες στην Βαυαρία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο στη δύση, καθώς και καλέσματα από νεοναζί για επιθέσεις κατά μεταναστών. Μερικά από τα σκηνικά αυτά ξυπνούν μήμες από τα προγκρόμ κατά των μεταναστών που ξέσπασαν στη Γερμανία την δεκαετία του 1990 και εγείρουν το ερώτημα: Έχει επιστρέψει η "άσχημη Γερμανία";».

Meissen, Σαξονία: στην καρδιά του μίσους

Διαδήλωση κατά ασύλου μεταναστών κοντά στη Δρέσδη (ιούνιος 2015) Διαδήλωση κατά ασύλου μεταναστών κοντά στη Δρέσδη, λίγο πριν φθάσουν οι πρώτες οικογένειες που θα φιλοξενούνταν εκεί. Την συγκέντρωησ οργάνωσε η ακροδεξιά, ξενοφοβική Pegida (Ιούνιος 2015) | AP Photo/Jens Meyer

Υπήρχαν ήδη αρκετές ενδείξεις ότι κακό θα γινόταν, αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel. Και τρεις εβδομάδες πριν την μετακόμιση των οικογενειών προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας τους - ένα ενοικιαζόμενο κτίριο στη πόλη Meissen του ανατολικού κρατιδίου της Σαξονίας κοντά στη Δρέσδη, άγνωστοι τοποθέτησαν ένα σημείωμα στην πόρτα γράφοντας και στα γερμανικά, αλλά και στα  αγγλικά, ότι οι πρόσφυγες πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως από την πόλη. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, Ινγκολφ Μπρουμ, επικοινώνησε με την αστυνομία, αλλά οι αρχές δεν έκριναν ότι άξιζε το κόπο να το ερευνήσουν.  

Λίγο αργότερα, το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι εμπρηστές χρησιμοποίησαν έναν επιταχυντή και οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα. Συνολικά οι ζημιές ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ. «Η επίθεση ήταν ένα μήνυμα» λέει ο Μπρουμ.

Και το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένη ιστορία στη Σαξονία. Πολλά παρόμοια εγκλήματα έχουν αναφερθεί στο κρατίδιο, που έχει γίνει το κέντρο δράσης των ακροδεξιών ρατσιστών.
Το νεοναζιστικό τρομοκρατικό δίκτυο NSU (Nationalsozialistischer Untergrund, Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο), υπεύθυνο για δολοφονίες εννέα μεταναστών από το 2000-2006 βρήκε καταφύγιο και υποστήριξη στο Zwickau της Σαξονίας επί χρόνια, ενώ το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) που χαρακτηρίζεται από τις αρχές «ρατσιστικό, αντισημιτικό και ρεβιζιονιστικό» έχει εκλέξει εκπροσώπους του τοπικό κοινοβούλιο αρκετές φορές.

Πρόσφατα εκεί εμφανίστηκε μαζικά το λεγόμενο Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης) που πολλές φορές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος τις εντάσεις. Και τώρα, πλέον, οι ρατσιστές της Σαξονίας συναντιούνται σχεδόν επί καθημερινής βάσης στους δρόμους της πόλης Freital, όπου βρίσκεται άλλο ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Η τοπική κυβέρνηση της Σαξονίας έχει επιτρέψει χρόνια τώρα στους ακροδεξιούς να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι και μόνο πολύ πρόσφατα ο κυβερνήτης του κρατιδίου, Στανισλάβ Τίλιτς, που ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αποφάσισε να καταδικάσει τις ρατσιστικές ενέργειες στο τοπικό Κοινοβούλιο. Στο παρλθόν ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν επανηλειμμένα εκμεταλλευτεί το ρατιστικό μίσος για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, μέχρι που, μετά τις πρώτες επιτυχημένες διαδηλώσεις της Pegida, ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων για να... πολεμήσει την εγκληματικότητα των προσφύγων!

Στο Meissen, που είναι γνωστό για τις πορσελάνες του, το κόμμα της Μέρκελ δυσκολεύεται πολύ να κρατήσει αποστάσεις από τις λαϊκίστικες ακραίες δεξιές φωνές, όπως αυτή του Τόμας Τάλακερ, συνιδρυτή του Pegida που βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο υπό τη σημαία του CDU και ο οποίος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία μίσους κατά των μεταναστών μέσω των social media.
Πριν τρεις εβδομάδες, στις αρχές Ιουλίου, περίπου 400 άτομα της λεγόμενης ομάδας «προστασίας Εσωτερικής Ασφάλειας» συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης με πανό που έγραφαν «το Meissen απορρίπτει την απάτη του ασύλου». Μεταξύ αυτών, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, γονείς με τα παιδιά τους, άκουσαν τον κεντρικό ομιλητή να λέει ότι «εμπρηστές δεν είναι αυτοί που πυρπόλησαν το κέντρο ασύλου, αλλά είναι οι πολιτικοί που το κατασκεύασαν».

Η αστυνομία και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος λένε ότι προς το παρόν δεν έχουν αποδείξεις πως οι εμπρηστές και οι υποκινητές σχηματίζουν ένα εθνικό δίκτυο και ότι οι έρευνες τους προχωρούν με βάση την υπόθεση ότι οι εμπρησμοί είναι ενέργειες από μεμονωμένα άτομα ή πολύ μικρές ομάδες.

Η μεσαία τάξη και η ξενοφοβία

Ο ρατσισμός όμως στη Γερμανία δεν είναι ένα φαινόμενο που περιορίζεται στα ανατολικά της χώρας, στις φτωχές εργατικές συνοικίες ή  μεταξύ όσων έχουν μόνο τη βασική μόρφωση, γράφει το Spiegel.
Οι κάτοικοι για παράδειγμα του Tegernsee στη Βαυαρία, είναι κυρίως μεγαλοαστοί: επιχειρηματίες, δικηγόροι, γιατροί που ζουν σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον.

Μερικοί εξ αυτών συναντώνται τακτικά στο δημοτικό γυμναστήριο για boeling, αρκετές φορές μέσα σε ένα μήνα. Από τότε όμως που οι αρχές αποφάσισαν να στεγάσουν στο υπόγειο του γυμναστηρίου 21 πρόσφυγες, στα τέλη Απριλίου, οι πελάτες έπαψαν να πηγαίνουν.
Παραπονέθηκαν, είπε ο διαχειριστής του bowling, ότι δεν ήθελαν να στέκονται δίπλα σε «μαύρους» στις τουαλέτες ή να τους συναντούν όταν βγαίνουν για να καπνίσουν ένα τσιγάρο.
Και σιγά-σιγά άρχισαν να διαδίδονται και φήμες: οι πρόσφυγες από τη Συρία, την Ερυθραία, το Μάλι, τη Σενεγάλη, μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες. Ετσι μετά οι γονείς ζήτησαν να τοποθετηθεί φράκτης που να χωρίζει το γυμναστήριο από το σχολείο, υποτίθεται για να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή των μεταναστών!
Και όταν ο δήμαρχος θέλησε να τοποθετήσει λυόμενα για τη στέγαση των προσφύγων άρχισε να δέχεται και απειλητικές επιστολές, αλλά και τα παράπονα ιδιοκτητών ακινήτων, που εξέφρασαν φόβους ότι τα σπίτια τους θα χάσουν την αξία τους, λόγω εγγύτητας με τους πρόσφυγες!

Ο μπαμπούλας του Ισλάμ

Οι υποκινητές των επιθέσεων κατά των μεταναστών και των προσφύγων θέλουν να διασπείρουν τον φόβο, να υποδαυλίσουν αναταραχή και να καθυστερήσουν την προσωρινή έστω μετακόμιση των προσφύγων στις περιοχές τους. Στις προπαγανδιστικές τους προσπάθειες χρησιμοποιούν την απέχθεια πολλών για μειονότητες όπως οι Ρομά, οι μαύροι ή οι μουσουλμάνοι. Οι αιτούντες ασύλου, για παράδειγμα, έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι σχετίζονται με τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα και εάν πολλοί από τους πρόσφυγες έγιναν πρόσφυγες, ακριβώς για να ξεφύγουν από τους τρομοκράτες.

Μουσουλμάνοι ήταν ο στόχος μιας επίθεσης εκφοβισμού την 1η Ιουλίου στο Mengerskirchen του κεντρικού κρατιδίου της Εσσης. Ένα κεφάλι χοίρου βρέθηκε στην πόρτα κτιρίου που θα φιλοξενούσε οικογένειες από τη Συρία και την Παλαιστίνη, στους τοίχους γράφτηκαν συνθήματα «Γυρίστε σπίτια σας» και υπήρχαν διάσπαρτα στο κτίριο εντόσθια χοίρων.

Στόχοι εκφοβισμού έχουν γίνει και ντόπιοι πολιτικοί και ακτιβιστές που βοηθούν μετανάστες, από οργανώσεις με ονομασίες όπως «Dritte Weg», δηλαδή «Τρίτος Δρόμος», που τορπιλίζουν συναντήσεις σε δημοτικά κέντρα ή άλλες αίθουσες με θέμα την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων. Πολλές από αυτές τις ακροδεξιές οργανώσεις χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να πυροδοτήσουν τα μίση και τα πάθη. Και κυρίως τον φόβο. Είναι σελίδες στο Facebook, όπως η «Γερμανική Πατριωτική Αντίσταση», ή η «Αντίσταση στο Freital», που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες.

Όπως λέει ο Κρίστιαν Σνέντερ, Christiane Schneider, επικεφαλής του τμήματος πολιτικού εξτρεμισμού και προστασίας νέων του δικτύου watchdog jugendschutz.net, «υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από τέτοιου είδους ιστοσελίδες σε όλη τη χώρα και οι περισσότερες κινούνται στα όρια του νόμιμου και της υποκίνησης της κοινής γνώμης».

Ο ρατσισμός πάντως και οι ναζιστικές απόψεις δεν κρύβονται. Ένας άνδρας από το Allgäu στη νότια Γερμανία γράφει στο Facebook: «Λόγω αυτής της παλιοαγέλης των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, εμείς τελικά δεν θα έχουμε μέλλον σε αυτή την χώρα. Ηρθε η ώρα να πάρουμε τα όπλα ή όποιο όπλο πέσει στα χέρια σας και να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας. Πρέπει να εξολοθρεύσουμε τα σκουλήκια!». Ενας άλλος από το Waldenburg της Σαξονίας απειλεί: «Ε, εσύ παράσιτο... Θα είμαι στο Freital την άλλη Κυριακή... Θα σε πιάσω βρωμερό γουρούνι!!! Εάν δεν κάνει κάτι η αστυνομία, θα κάνω εγώ. Θα σε πιάσω, γουρούνι!»
Και μια γυναίκα το προχωράει ένα βήμα ακόμα παραπέρα: «Σύμφωνα με τις εφημερίδες, οι πρόσφυγες θα στεγαστούν στο Buchenwald... το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να ανοίξουμε το φυσικό αέριο».
Οι περισσότεροι από αυτούς, λέει ο Σνάιντερ γράφουν στο facebook με τα πραγματικά ονόματα τους, που εκτιμά ότι το πλέον ανησυχητικό όλων είναι σε πολλούς πλέον τέτοιου είδους σχόλια και απόψεις ακούγονται φυσιολογικές.