27 Ιουλίου 2015

Ριψοκίνδυνη στρατηγική Ερντογάν στην Τουρκία Χτυπά τους Κούρδους για να κρατηθεί στην εξουσία στις ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές

http://ekurd.net/wp-content/uploads/2015/07/450x360xMembers-of-the-Turkish-air-force-at-Incirlik-Air-Base-Turkey-2013-Photo-courtesy-US-Air-Force.jpg.pagespeed.ic.yEz0xx5VPG.jpg
Για δρομολόγηση μιας άκρως επικίνδυνης στρατηγικής, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την επανάκτηση του εδάφους που χάθηκε στην εσωτερική πολιτική σκηνή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, προειδοποιούν οι τελευταίες τολμηρές φιλελεύθερες φωνές της Τουρκίας. Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, ο Πρόεδρος Ερντογάν χτυπά τους Κούρδους με αφορμή την εξάπλωση της κρίσης της Συρίας στο εσωτερικό της Τουρκίας και με απώτερο στόχο να κρατηθεί στην εξουσία στις ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον Χασάν Τζεμάλ, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν. Έχοντας χάσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) οδηγεί την Τουρκία στην ανεπίσημη κήρυξη στρατιωτικού νόμου και σε κατάσταση πολέμου για να κρατηθεί στην εξουσία.
 

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Τζενγκίζ Τσαντάρ, ο οποίος θεωρεί ότι στόχος του ΑΚΡ είναι η περιθωριοποίηση των Κούρδων και η εξασφάλιση της υποστήριξης των εθνικιστικών ψηφοφόρων στις ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η συγκεκριμένη, ριψοκίνδυνη, στρατηγική του Τούρκου Προέδρου οδηγεί την Τουρκία σε νέες περιπέτειες σύμφωνα με τον ειδικό μελετητή του Κουρδικού Ζητήματος κ. Τσαντάρ.  Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κινείται πλέον σε ρυθμούς έκτακτων εξελίξεων καθώς από δεκάδες επαρχίες έρχονται απανωτές ειδήσεις για συγκρούσεις, διαδηλώσεις, αστυνομική βία και μαζικές συλλήψεις.

Την Κυριακή στην περιοχή Γκαζί της Κωσταντινούπολης, Αλεβίδες και σοσιαλιστές ακτιβιστές αντάλλαξαν αληθινά πυρά με την αστυνομία μετά από το τέλος της κηδείας ενός μέλους του σοσιαλιστικού κινήματος. Οι συγκρούσεις άφησαν πίσω τους έναν νεκρό αστυνομικό.

Συγκρούσεις και οδομαχίες αναφέρονται και σε άλλες τουρκικές πόλεις, με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει για μια ακόμη φορά στις κουρδικές επαρχίες. Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες διαδηλωτές σε πολλές κουρδικές πόλεις της ανατολικής Τουρκίας καταστρέφουν και πυρπολούν κυβερνητικά κτίρια.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η μεγάλη κοινότητα Αλεβίδων, με τα τζέμεβι (χώροι θρησκευτικής λατρείας) στην Κωνσταντινούπολη να δέχονται επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, ο τουρκικός στρατός τερματίζει τις άδειες των υψηλόβαθμων στελεχών και εξακολουθεί να σφυροκοπά κατά διαστήματα τις θέσεις του κουρδικού κινήματος, του Ισλαμικού Κράτους και του συριακού στρατού.

Στο διπλωματικό μέτωπο, η Ουάσιγκτον, η οποία όπως φαίνεται πως έχει έρθει σε συμφωνία με την γείτονα χώραγια τις νέες κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Συρία, παρέχει κάλυψη στην Τουρκία τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Οι υπόλοιπες σαρωτικές εξελίξεις έχουν ως εξής:
- Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι στον δήμο Λίτζε, του Ντιάρμπακιρ ανατινάχθηκε όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κατά τη στιγμή της διέλευσης στρατιωτικού οχήματος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες από την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση. Μετά το συμβάν ξεκίνησαν επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

- Σε ανακοίνωση της Νομαρχίας του Ντιάρμπακιρ αναφέρθηκε ότι στην επαρχεία Ντίτζλε ομάδα μασκοφόρων επιτέθηκε χθες βράδυ κατά των δυνάμεων ασφαλείας με χειροβομβίδες και ότι η ομάδα αυτή διαλύθηκε μετά την παρέμβαση των αρχών. Στο μεταξύ, στις 00:50 σημειώθηκε έκρηξη σε κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Τσεσμέ και διαπιστώθηκε ότι η έκρηξη προήλθε από βόμβα. Λόγω της έκρηξης προκλήθηκαν υλικές ζημίες στα γύρω σπίτια και καταστήματα. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα.

- Στις έντεκα η ώρα το βράδυ του Σαββάτου, στην Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε επίθεση με μολότοφ σε αστικό λεωφορείο με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του οχήματος. Η επίθεση έγινε από τρία άτομα τα οποία στη συνέχεια διέφυγαν της σύλληψης, παρά την άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας.

- Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έκρηξη σημειώθηκε χθες μπροστά στο κτίριο των επαρχιακών γραφείων του ΑΚΡ στον δήμο Καρσίγιακα της Σμύρνης. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημίες στο κτήριο. Ως αποτέλεσμα αυξήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας, ενώ οι έρευνες των αρχών αναφορικά με το συμβάν συνεχίζονται.

- Η εκπρόσωπος του Ιρανικού ΥΠΕΞ, Μερζιγιέ Αφχάμ, η οποία αξιολόγησε τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίων της ISIL στη Συρία, είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο. «Για ένα αποτελεσματικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει τα κράτη να προβαίνουν σε πολυδιάστατη συνεργασία. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο σύμφωνο με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου επιδεικνύοντας σεβασμό στην εθνική ασφάλεια των χωρών», τόνισε η κ. Αφχάμ.

- Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν την τρίτη επιχείρησή τους κατά της ISIL με αεροπορικές επιδρομές και τη δεύτερη αεροπορική επιχείρηση εναντίων των στόχων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Τα πέντε F-16 που απογειώθηκαν χθες το πρωί στις 10:20 από τη βάση αεριωθουμένων του Ντιάρμπακιρ επέστρεψαν στις 15:00.

- Στη Σιλώπη το ΡΚΚ απήγαγε 15 άτομα που εργάζονταν στο θερμικό κέντρο το οποίο κατασκευάζεται στην περιοχή. Στην συνέχεια οι εργάτες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πυρπολήθηκαν πέντε από τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή του κέντρου. Τονίζεται πως η στρατοχωροφυλακή ξεκίνησε επιχείρηση στην περιοχή.

- Η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την «Μεγάλη πορεία για την ειρήνη» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα, είπε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτή η πορεία σε μία κρίσιμη φάση όπως η σημερινή». Σημειώνεται ότι το Μέτωπο Ειρήνης επέκρινε την απόφαση.

- Στην περιοχή Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης έγινε ένοπλη επίθεση σε όχημα των δυνάμεων ταχείας επέμβασης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης. Η κατάσταση της υγείας του ενός αστυνομικού και του απλού πολίτη είναι σοβαρή.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ώρες, στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε εκτάκτως με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Επιτελάρχη Νετζντέτ Οζέλ. Η συνάντηση διήρκησε πάνω από 2 ώρες. Στην εν λόγω σύσκεψη τέθηκαν τάπητος όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις, ενώ την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την συμμετοχή του κ. Νταβούτογλου στην σύσκεψη λέγοντας ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη σε τέτοιου είδους σημαντικές συναντήσεις εφόσον η κυβέρνηση του έχασε την νομιμοποίηση της στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Νέες έκτακτες εξελίξειςΤην στιγμή που γραφόταν η παρούσα είδηση, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στο Βαν έλαβαν χώρα μια σειρά νέων, σημαντικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το ΝΑΤΟ σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ακόμη, η Άγκυρα ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Κωνσταντινούπολη, ένοπλες άνδρας επιχείρησε να πλήξει το αστυνομικό τμήμα του Τσάγλαγιαν. Αστυνομικοί εντόπισαν εγκαίρως τον δράστη, ο οποίος τράπηκε σε φυγή.

Στο Βαν, δράστες άνοιξαν πυρ κατά των κατοικιών της αστυνομίας. Οι φρουροί ανταπέδωσαν στα πυρά.

Τέλος, κουρδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι οι κουρδικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας. Από την άλλη, τα κουρδικά μέσα αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός χτυπά τις θέσεις των Κούρδων πολεμιστών στην βόρεια Συρία. Του Νίκου Στέλγια