28 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΕ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ανοιγμα σε Τουρκία για το προσφυγικό

Η Α. Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου. Η καγκελάριος έπλεξε πρόσφατα το εγκώμιο της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να υπάρξει στενότερη συνεργασία της Αγκυρας με την ΕΕ για την εξομάλ

Οι μεγάλες κρίσεις λειτουργούν ποικιλότροπα: προκαλώντας ρήξεις μεταξύ εταίρων αλλά και συγκλίσεις εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν χάσματα. Υπό το βάρος της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν έρθει σε ρήξη.

 Η καγκελάριος έπλεξε πρόσφατα το εγκώμιο της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να υπάρξει στενότερη συνεργασία της Αγκυρας με την ΕΕ για την εξομάλυνση του προσφυγικούΠαράλληλα, ωστόσο, Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία δείχνουν να έρχονται ξανά κοντά έπειτα από χρόνια αποκλίσεων. Βρυξέλλες (ή μάλλον Βερολίνο) και Αγκυρα δείχνουν, με φόντο τα καραβάνια των μεταναστών, να εισέρχονται σε μια νέα φάση αναθέρμανσης των μεταξύ τους δεσμών, που είχαν μπει στον πάγο ειδικά μετά το καλοκαίρι του 2013 και όσα ακολούθησαν (την κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό της Τουρκίας, τη σκληρή κριτική της Κομισιόν απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν κ.ά.).Πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βγήκε ανοιχτά και έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στην πορεία, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ενώ μόλις το περασμένο Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ένα 45λεπτο τετ α τετ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Εξομάλυνση
Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Αυστριακοί, Γάλλοι, Ιταλοί) «ποντάρουν» στην Τουρκία με ελπίδα την εξομάλυνση του μεταναστευτικού. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, βρέθηκε πρόσφατα στην Αγκυρα για επαφές με τον Ερντογάν και άλλους κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους.Ενδεικτική είναι και η στάση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που δήλωσε, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ότι η Ευρώπη πρέπει «να συνεργαστεί με την Τουρκία» προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες «μπορούν να μείνουν εκεί (σ.σ.: σε τουρκικό έδαφος), να βρουν μια δουλειά, και να περιμένουν έως ότου η κατάσταση στη Συρία βελτιωθεί». Προ ημερών η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει στην Τουρκία έως και 1 δισ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια.Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν προχώρησε ακόμη παραπέρα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Welt του περασμένου Σαββάτου, ο Αυστριακός Χαν υποστήριξε ότι είναι «αρκετά πιθανό» να αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί και να αρχίσουν οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα. Κι αυτό ενδεχομένως πριν από το 2017. Ο Χαν ζήτησε επίσης την επανεκκίνηση «όσο το δυνατόν πιο σύντομα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ--ΕΘΝΟΣ