Η Κυπριακή Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) διαθέτει 12.500 στρατιώτες και 50.000 εφέδρους. Αν προστεθούν και οι 950 στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, η ελληνική πλευρά διαθέτει συνολικά 63.450 άνδρες.
Η τουρκική πλευρά διαθέτει συνολικά 72.500 άνδρες.Υπεροπλία διατηρούν οι Τούρκοι και στα άρματα μάχης με 348, ενώ η ελληνική πλευρά διαθέτει 164 άρματα της Ε.Φ. και 61 της ΕΛΔΥΚ.
Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ). Η Ε.Φ. διαθέτει 395 και οι τουρκικές δυνάμεις 627.Στον αέρα και στη θάλασσα η αεροπορία και το ναυτικό της Τουρκίας έχουν απόλυτη κυριαρχία, αφού διαθέτουν λιμάνι απέναντι από την Κύπρο και αεροπορικές βάσεις. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά διαθέτει κάποια παλαιά ρωσικά ελικόπτερα και περιπολικά σκάφη χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες.
Δράση-αντίδραση
Οπως σημειώνεται στην έκθεση, στο διάστημα των σαράντα ετών (1974-2014) οι εξελίξεις στο στρατιωτικό τομέα χαρακτηρίζονταν από «δράση-αντίδραση», με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έπειτα από μία περίοδο 13 χρόνων ενίσχυσης της Ε.Φ. και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (1989-2002), ακολούθησε περίοδος 12 χρόνων, από το 2002 έως σήμερα, χωρίς καμία ουσιαστική αριθμητική μεταβολή στο δυναμικό των αντίπαλων στρατοπέδων.
Η «κούρσα» των εξοπλισμών όλο αυτό το διάστημα στα αντίπαλα στρατόπεδα αφορούσε ενίσχυση σε άρματα μάχης, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Μάχης (ΤΟΜΑ), πυροβολικό, πολυεκτοξευτήρες πυραύλων, όλμους, αντιαρματικά, αντιαεροπορικά και ελικόπτερα.
Η έκθεση σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προϋπολογισμοί για την άμυνα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, επηρεάζοντας τα ήδη περιορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου όσο και τη συντήρηση και εξασφάλιση ανταλλακτικών.
Οπως σημειώνεται, η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχίσει και στο προβλεπτό μέλλον, οπότε είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης της Ε.Φ., είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε νέα αξιόλογα οπλικά συστήματα και τεχνολογία -με αρνητικές επιδράσεις και στο θέμα μείωσης της θητείας.