04 Ιουλίου 2014

Χημεία και τέρατα

kosmos4
Του Νικόλα Ζηργάνου
 Ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η διαδικασία μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων που περιέχουν το συριακό χημικό οπλοστάσιο, από το εμπορικό πλοίο Ark Futura με σημαία Δανίας, στο ειδικά μετασκευασμένο Αμερικανικό Cape Ray. Πρόκειται για 570 τόνους των πλέον τοξικών χημικών παραγόντων (μεταξύ των οποίων νευρο-παραλυτικά αέρια και αέρια μουστάρδας) που θα εξουδετερωθούν εν πλω στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Αλλοι 730 τόνοι χημικών μικρότερης επικινδυνότητας θα μεταφερθούν σε εργοστάσια επεξεργασίας ανά τον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος της υδρόλυσης δοκιμάζεται πάνω σε πλοίο, οι δύο εγκαταστάσεις που θα πραγματοποιήσουν την υδρόλυση κατασκευάστηκαν επί τούτου μόλις την περασμένη χρονιά και δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και πολλές διεθνείς οργανώσεις και επιστήμονες έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια της επιχείρησης και έχουν προειδοποιήσει για καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε περίπτωση ατυχήματος. Το Cape Ray αναμένεται να αποπλεύσει για τα διεθνή ύδατα της Μεσογείου για να ξεκινήσει την καταστροφή των χημικών, μια εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από δύο έως τρεις μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια, τα υγρά απόβλητα της υδρόλυσης θα μεταφερθούν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Φινλανδία, σε ειδικά εργοστάσια επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων για την τελική φάση της αδρανοποίησης. Η όλη επιχείρηση επιτηρείται από τον διεθνή «Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων» (ΟΑΧΟ).

Διαρροή τοξικών
 Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, σημειώθηκε περιορισμένη διαρροή τοξικών αερίων από κοντέινερ που ήταν επί μήνες εκτεθειμένο στον ήλιο.

Η πρωτόγνωρη και επικίνδυνη διαδικασία καταστροφής των συριακών χημικών στα διεθνή ύδατα έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου έχουν δημιουργηθεί επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών.

«Αποφασίστηκε ένα έγκλημα που θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα της Μεσογείου και κατ’ επέκταση την οικονομική και κοινωνική ζωή των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας. Το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα, με μια μέθοδο λιγότερο γνωστή και λιγότερο δοκιμασμένη σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούν χώρες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα (Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί), που παράγουν χημικά όπλα, οι οποίες φέρουν ακέραιη ευθύνη για την παρουσία αυτών των όπλων σε συριακό έδαφος», δήλωσε πρόσφατα από την Κρήτη ο καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων και συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία, Βαγγέλης Πισσίας.

Τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συμμετοχή πολιτών, επιστημόνων, μαζικών φορέων, συνδικαλιστών, δημάρχων και βουλευτών σε όλη την Ελλάδα, ιδίως στην Κρήτη, τα Κύθηρα και την Καλαμάτα. Η ελληνική επιτροπή πρωτοβουλίας κάλεσε για πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 Ιουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, ενάντια στην καταστροφή των χημικών στα νερά της Μεσογείου.
http://www.efsyn.gr/?p=213302