04 Ιουλίου 2014

Για «μπαξίσι» στον… Αλ Σίσι


kosmos6Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
 Την οργή των Βρετανών Εργατικών -και όχι μόνο- έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Τόνι Μπλερ στη θέση του οικονομικού συμβούλου του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Οπως αποκαλύπτει ο Guardian, ο Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε τον Αλ Σίσι, θα του παρέχει οικονομικές συμβουλές σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διατηρούν οικονομική «ομάδα κρούσης» (task force) στο Κάιρο. Η ομάδα διοικείται από εταιρεία η οποία είναι θυγατρική της πολυεθνικής PricewaterhouseCoopers και στόχο έχει την προσέλκυση επενδυτών στην ασθμαίνουσα αιγυπτιακή οικονομία από τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, επικαλούμενη αναλυτές, ότι πλέον η οικονομική «δύναμη κρούσης» φέρεται να έχει καταστεί τόσο ισχυρή ώστε να σχηματίσει μια δεύτερη σκιώδη κυβέρνηση στους κόλπους του επίσημου κυβερνητικού σχήματος. Οπως ήταν φυσικό, η ανάληψη του πόστου από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος πηγαίνει στο πλευρό ενός προέδρου που έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.500 διαδηλωτές και έχει φυλακίσει πάνω από 20.000, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις μερίδας των Εργατικών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση, υπό καθεστώς ανωνυμίας, υψηλόβαθμου στελέχους των Εργατικών ότι «ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι εφεξής ο άνθρωπος ο οποίος θα κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο και θα εργαστεί για την εφαρμογή του φιλόδοξου οικονομικού σχεδίου το οποίο χρηματοδοτούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός και οι εταιρείες του, από το 2007 οπότε παραιτήθηκε, έχουν αναλάβει μια σειρά συμβολαίων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή συμβουλών σε ιδιωτικές εταιρείες και δικτατορικά καθεστώτα, όπως το Καζακστάν, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ, αλλά και διαλέξεις σε Πανεπιστήμια ανά τον πλανήτη με αμοιβή αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια για καθεμία, ο εκπρόσωπός του έσπευσε να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους ότι η στήριξη της Αιγύπτου στο διεθνές περιβάλλον «δεν γίνεται για προσωπικό όφελος και ότι ο ίδιος και οι εταιρείες του δεν πρόκειται να βγάλουν ούτε ένα σεντ για τον συμβουλευτικό ρόλο τους».

Την περασμένη εβδομάδα Βρετανοί πρώην πρέσβεις και πολιτικοί ζήτησαν να φύγει από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, καταγγέλλοντας ότι προωθεί τα δικά του συμφέροντα και φυσικά των εταιρειών του εκμεταλλευόμενος το πόστο του.