09 Μαΐου 2016

Προβληματισμοί της Τουρκίας για τη Δύση Δύσκολη η χάραξη νέας εξωτερικής πολιτικής στο τουρκικό Προεδρικό Του Νίκου Στέλγια

Για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το τουρκικό Προεδρικό, το οποίο μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από τα καθήκοντα του αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της χάραξης της τουρκικής πολιτικής, εξωτερικεύει ένα σημαντικό παράπονο-προβληματισμό για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση.Υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων και των μηνυμάτων που λαμβάνει η Άγκυρα από την Δύση προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Πως θα μπορούσε να εμπιστευτεί η Τουρκία τις προθέσεις των Δυτικών, την στιγμή που αυτή εξακολουθεί να αγνοεί τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς της τουρκικής πλευράς; Διαπιστώνεται ότι το συγκεκριμένο ερώτημα απασχολεί την παρούσα στιγμή σημαντικά στελέχη του νέου προεδρικού μεγάρου της Άγκυρας.

Τα τελευταία μηνύματα του Τούρκου Προέδρου σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση μόνο τυχαία δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Δύση και στην Ε.Ε. και επανέλαβε την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις.

Για μια ακόμη φορά, δια του στόματος του κ. Ερντογάν, η Άγκυρα τονίζει ότι σε σημαντικά πεδία, εξακολουθεί να χωρίζει χάσμα την Τουρκία από τους δυτικούς συμμάχους της. Στο ζήτημα της «τρομοκρατίας» η Δύση δεν λέει να κατανοήσει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. Απεναντίας, δεν υποστηρίζει την Άγκυρα στο εγχείρημα της καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος και του Ισλαμικού Κράτους. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, ο κ. Ερντογάν αισθάνεται την υποχρέωση να επαναλάβει ότι στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η Δύση έχει στην κυριολεξία παρατήσει στην τύχη της την τουρκική πλευρά. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για ένα ξεπεσμένο-απαρχαιωμένο διεθνές σύστημα, το οποίο διευθύνουν πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο θα πρέπει να αναδομηθεί μια ώρα αρχύτερα.

Τις προηγούμενες ώρες, με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έχοντας χάσει την υποστήριξη του κ. Νταβούτογλου σήμερα στρέφει την προσοχή του στο Προεδρικό και αναμένει από τον κ. Ερντογάν κατευθυντήριες γραμμές για να χαράξει γραμμή και στρατηγική στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Από την σκοπιά της Άγκυρας, η έλλειψη συνεργασίας και κλίματος συνεννόησης στις διμερείες σχέσεις Τουρκίας-Δύσης επιφυλάσσει αντίκτυπο για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι το προσφυγικό. Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες, ο απερχώμενος Πρωθυπουργός της χώρας να πανηγύριζε την προοπτική της άρσης της βίζας που επιβάλλεται από την Ε.Ε. στα τουρκικά διαβατήρια, ωστόσο το τουρκικό Προεδρικό εξακολουθεί να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις σε αυτό το πεδίο. Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. προτιμά να συνεργαστεί άμεσα ή έμμεσα με την τρομοκρατία, δηλαδή το κουρδικό κίνημα και προσεγγίζει το ζήτημα της Συρίας μέσα από μια σειρά προκαταλήψεων, η Άγκυρα θεωρεί ότι η συνεργασία της χώρας με την Ε.Ε. παραμένει ως ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ