03 Ιουνίου 2014

Επαφές στις Βρυξέλλες Συνάντηση Αβραμόπουλου-Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Βρυξέλλες: Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ σημαντική» και επισήμανε: «Είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου ένα χρόνο».


Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα για τη βούληση των δύο πλευρών να εργαστούν για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας.«Οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε, σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, να λειτουργήσουμε από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε.Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον κ. Γιλμάζ εξετάστηκαν κι άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα.

«Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν τον χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» είπε, για να συνεχίσει:«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση.

» Είμαστε δυο γειτονικοί λαοί, έχουμε πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και, με πολιτισμένο τρόπο, μπορούμε να βρούμε και λύση σε όσα έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν μεταξύ μας όλον αυτό τον καιρό.»Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με την Τουρκία, κάνοντας ειδική αναφορά στον τουρισμό, καθώς «πέρσι 1.500.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα και φέτος αναμένονται περίπου 2.500.000 Έλληνες και Τούρκοι να ανταλλάξουν επισκέψεις».Ανέφερε επίσης ότι «ευχηθήκαμε να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό» τονίζοντας ότι «την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ’ ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα και για χρόνια έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά».Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους.Σύμφωνα με τον κ. Γιλμάζ και στα βόρεια και στα νότια των δύο χωρών, υπάρχει κρίση. «Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης. Το Αιγαίο πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας.»

Τόνισε ότι από τουρκικής πλευράς εκφράστηκε η βούληση για την επίλυση του Κυπριακού σε πολύ σύντομο χρόνο και σημείωσε:«Παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας».Ο κ. Γιλμάζ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Τουρκία, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Πηγή: news.in.gr