Η επέτειος των περσινών διαδηλώσεων
στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης αλλά και σε πολλές άλλες
πόλεις της Τουρκίας σημαδεύτηκε το Σάββατο από την ακραία αστυνομική
βία, αλλά ήταν και προπομπός μιας δυσάρεστης κατάστασης για την
κυβέρνηση Ερντογάν: Για πρώτη φορά ο «σουλτάνος» έχασε εκλογική μάχη,
πράγμα που, παρ' ότι αφορούσε μερικές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές,
δημιουργεί εντυπώσεις εν όψει της πιθανολογούμενης υποψηφιότητάς του για
πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ανελέητο ξύλο κατά των «παρανομούντων»
Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει ότι όποιος επιχειρήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ, θα παρανομήσει. Το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η αστυνομία έχει ρητές εντολές να κάνει ό,τι χρειάζεται».Αυτό που «χρειαζόταν» έγινε και στις επτά ακριβώς το απόγευμα του Σαββάτου η αστυνομία επενέβη ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις.
Νωρίτερα όμως υπήρξε και ενδιαφέρον περιστατικό στην πλατεία Ταξίμ όπου οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN Ιβάν Γουάτσον, τη στιγμή που μετέδιδε ζωντανά ρεπορτάζ! Αρχικά του ζήτησαν το διαβατήριό του και στη συνέχεια τον οδήγησαν στο τμήμα, όπου όμως τον άφησαν ελεύθερο μετά από μισή ώρα.
Το σημαίνον στο περιστατικό με τον Γουάτσον δεν είναι η αστυνομοκρατία και η βία, αλλά η εντύπωση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μια εντύπωση που έχει ως αποδέκτη τους πιστούς στον Ερντογάν οπαδούς και ψηφοφόρους και προσφέρθηκε τελικά για την αναπαραγωγή στο φιλοκυβερνητικό Τύπο της συνωμοσιολογίας που αναπτύσσει εδώ και ένα χρόνο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Στην πλατεία υπήρχαν και άλλοι δημοσιογράφοι, ξένοι και Τούρκοι, αλλά οι αστυνομικοί επέλεξαν τον ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου.
Η Αστυνομία είχε κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ. Είχαν σταματήσει επίσης όλα τα δρομολόγια πλοίων από την ασιατική Κωνσταντινούπολη προς την ευρωπαϊκή, όπως ακριβώς είχαν σταματήσει και όλα τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ.
Μετά την επέμβαση της Αστυνομίας τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ενώ η αστυνομία έκανε πάνω από 200 προσαγωγές.
Χτες το μεσημέρι η Αστυνομία επενέβη και πάλι σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.
Τις πρώτες του ήττες μέτρησε χθες ο Ερντογάν
Η ήττα στις χτεσινές εκλογές χρεώνεται στον Ερντογάν διότι ο ίδιος είχε αναλάβει προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία, ιδιαίτερα για τους δήμους στις πόλεις Αγρι στην ανατολική Τουρκία και Γιάλοβα στη δυτική. Στην πρώτη περίπτωση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και στη δεύτερη από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση).Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις δύο αυτές πόλεις, καθώς και σε επτά επαρχίες και τέσσερα χωριά, επειδή τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου στους δήμους αυτούς είχαν ακυρωθεί λόγω ενστάσεων.Τελικά αποτελέσματα δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι αργά για το Αγρι και τη Γιάλοβα, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί.
Στο Αγρι με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο υποψήφιος του ΚΕΔ προηγούνταν με 51,1% (45,9% στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου) και διαφορά 2.579 ψήφων και ακολουθούσε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος με 45,4% (45,5).
Στη Γιάλοβα με καταμετρημένο το 94,69% των ψήφων προηγούνταν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) με 47,9% (42,9% τον Μάρτιο) και ακολουθούσε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος με 47,5% (42,9% τον Μάρτιο). Η διαφορά των ψήφων ήταν 206. Ωστόσο σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα ο υποψήφιος του ΡΛΚ νίκησε με διαφορά 170 ψήφων. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αμπτνουχαμίτ Γκιουλ δήλωσε πως το κόμμα του θα προχωρήσει σε ένσταση σχετικά με περίπου 800 ψήφους.
Ως προς τις επαρχίες το κυβερνών κόμμα κέρδισε 3 δήμους, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 2, το ΡΛΚ 1 και το φιλοκουρδικό κόμμα 1. Στα χωριά το κυβερνών κόμμα και το ΡΛΚ κερδίζουν από 2 δήμους.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στις εκλογές για τους δήμους στο Αγρι και τη Γιάλοβα, πράγμα που έδειξε πραγματοποιώντας ο ίδιος τις προεκλογικές ομιλίες στις δύο αυτές πόλεις.Το στοίχημα των χτεσινών εκλογών αφορούσε για τον Ερντογάν κυρίως τις εντυπώσεις εν όψει των εκλογών Προέδρου Δημοκρατίας που θα γίνουν στις 10 Αυγούστου. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως, θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Ερντογάν.
Ο τουρκικός λαός για πρώτη φορά θα ψηφίσει για την εκλογή προέδρου δημοκρατίας. Ο σημερινός πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εξελέγη στις 28.8.2007 από την εθνοσυνέλευση, όπως γινόταν πάντα από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Στις 21.10.2007 πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε την εκλογή προέδρου από τα λαό και για πενταετή θητεία, ενώ μέχρι τότε η προεδρική θητεία ήταν επτά έτη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=433521