13 Απριλίου 2013

Τα λόμπι δεν είναι… χορτοφάγα!

ΗΠΑ Τεράστια είναι η δύναμη των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων και των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτές – ανάλογη με τα χρηματικά ποσά που διακινούν
 Μιχάλης Ψύλος 
Θήτευσε επί 20 ολόκληρα χρόνια στην αμερικανική Βουλή και στη Γερουσία – και τώρα δρέπει τους καρπούς των κόπων του ως «λομπίστας». Ο λόγος για τον Τομ Ντασλ, που διατέλεσε και επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως «ειδικός σύμβουλος πολιτικής» στη δικηγορική εταιρεία Alston & Bird.

 Ο αποδοτικός
 Η δουλειά του Ντασλ αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτική. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της παρουσίας τού πρώην γερουσιαστή στην εταιρία, διπλασιάστηκαν τα έσοδά της από την «άσκηση επιρροής» στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα αποδοτικός «λομπίστας» αποδείχτηκε και ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικάνος και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, που κέρδισε εκατοντάδες, ίσως και εκατομμύρια, δολάρια ως «ειδικός» της «αμαρτωλής» Freddie Mac». Ποια είναι η Freddie Mac; Ο ημικρατικός οργανισμός που παρείχε ένα είδος κρατικής εγγύησης για τα στεγαστικά δάνεια, που όχι μόνο κατέστρεψε την αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2008, αλλά έγινε και η αιτία να βυθιστεί ο κόσμος όλος στην κρίση που βιώνουμε σήμερα. Ο Γκίνγκριτς παραδέχτηκε ότι έπαιρνε 300.000 δολάρια τον χρόνο από τη Freddie Mac για να παρέχει συμβουλές ως «ιστορικός».

«Κανείς δεν αγοράζει την ψυχή του καθενός μόνο με ένα ποτήρι παγωμένο τσάι» λέει κυνικά ο Γουέιν Γουέντι, ανώτερος σύμβουλος κυβερνητικών υποθέσεων στην εταιρεία lobbying Adams & Reese.

Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2009, υποσχέθηκε να περιορίσει την επιρροή των ομάδων ειδικών συμφερόντων. Ωστόσο, όχι μόνο έκανε ελάχιστα για να περιορίσει τη δράση των εταιρειών lobbying, αλλά δημιούργησε νέα περιθώρια για αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Μια πρόσφατη έκθεση από το Κέντρο για μια Υπεύθυνη Πολιτική (CRP) έδειξε ότι επισήμως οι εταιρείες lobbying είναι κάπου 12.000 και μόνο πέρυσι δαπάνησαν από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για «άσκηση επιρροής» στο Κογκρέσο. «Πρόκειται για εκπληκτικό ποσό των χρημάτων που συνεχίζει να ανεβαίνει, ακόμη και αν ο αριθμός των ατόμων [lobbying] κατεβαίνει», λέει ο James Thurber, καθηγητής της Κυβερνητικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Το ποσό που δαπανήθηκε από τις ομάδες συμφερόντων θα μπορούσε ετησίως να είναι μέχρι και «τρεις φορές μεγαλύτερο από τις επισήμως δηλωθείσες δαπάνες».

Η άλλη “αντιπολίτευση” 
 Οι λομπίστες, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 100.000, έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο και πολύ αποτελεσματικό στρατό που «φτιάχνει» πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, με αποτέλεσμα τα οργανωμένα συμφέροντα να περνούν τελικά τα σχέδιά τους. Οι οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, έχουν κατορθώσει να φρενάρουν το όποιο ριζοσπαστικό για την Αμερική πρόγραμμα του Ομπάμα.

Η πραγματική «αντιπολίτευση»
 Οι λομπίστες αποτελούν ουσιαστικά και την πραγματική «αντιπολίτευση» στην Αμερική. Ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε γερουσιαστές και βουλευτές, αλλά και στην κοινή γνώμη, ώστε να υπάρχει έντονη αντίδραση σε όποια προοδευτικά μέτρα προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Κάπου 2.800 λομπίστες εργάζονται για λογαριασμό της βιομηχανίας άνθρακα, η οποία έχει δαπανήσει από το 2008 κάπου 20 εκατομμύρια δολάρια για να «σκοτώσει» τις όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Περίπου 2.400 εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων ασκούν πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε θέματα όπως η προστασία των καταναλωτών.

Δωράκι 2,9 εκατ. δολ.
 Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μαξ Μπέικους, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος ασχολήθηκε ενεργά με το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, είχε λάβει από τη «βιομηχανία της υγείας» προεκλογικές ενισχύσεις ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων. Η ιστοσελίδα Bloomberg News αποκάλυψε ότι κάπου 3.300 «λομπίστες» είχαν αναλάβει εκστρατεία για να μην περάσει το νομοσχέδιο κοινωνική ασφάλιση στο Κογκρέσο ή τουλάχιστον να μην αποτελέσει ριζοσπαστική τομή ενάντια στην ιδιωτική ασφάλιση. Και το κατάφεραν. Με το αζημίωτο φυσικά…