08 Οκτωβρίου 2013

Αυτά είναι τα ενεργειακά project που φέρνουν Ελλάδα-Ισραήλ πιο κοντά

http://static.in.gr/webstatic//1FF6BC3B4CB98B5D056300C28B05C803.jpg
Του Χάρη Φλουδόπουλου Έντονο ενεργειακό χρώμα θα έχει η επίσκεψη της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, καθώς η συνεργασία Αθήνας και Τελ Αβίβ ιδιαίτερα στο κομμάτι των υδρογονανθράκων αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις του περίφημου «τριγώνου» Ελλάδας  - Κύπρου – Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επίσκεψης θα υπογραφεί μια ενεργειακή συμφωνία με βαρύνουσα σημασία, σε συνέχεια του μνημονίου που υπεγράφη το καλοκαίρι. Στο επίκεντρο της συμφωνίας αυτής βρίσκεται ο λεγόμενος ενεργειακός διάδρομος Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα από τη συμφωνία αυτή, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αναβαπτίσει εκ νέου την ελληνική πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, με την Κρήτη και την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο οποίος συνοδεύεται από το γενικό γραμματέα ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη, θα παρουσιάσει στο Ισραήλ μια νέα μελέτη σκοπιμότητας που καταδεικνύει ότι το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και τεχνικά εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση μέσω της συμφωνίας που θα υπογραφεί ο ενεργειακός διάδρομος Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα – ανεξαρτήτως του τρόπου που θα επιλεγεί, δηλαδή αγωγός ή LNG –αναδεικνύεται ως η βασική διαδρομή για την εξαγωγή και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι στο κομμάτι της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων έχουμε και την πρώτη μεγάλη ελληνοϊσραηλινή επιχειρηματική συνεργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Ο λόγος για τη συνεργασία της Energean Oil & Gas του Μαθιού Ρήγα και της ισραηλινής Ratio Oil για τη διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές του Θερμαϊκού και του Ορφανού (Καβάλα). Μάλιστα στην επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ, συμμετέχει και ο κ. Ρήγας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που θα υπογραφεί εκτός από το κομμάτι της έρευνας, παραγωγής και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, θα περιλαμβάνει ακόμη τρία κεφάλαια, τη συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (αδελφοποίηση πόλεων) για την ανάπτυξη κοινών έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.



Πηγή:www.capital.gr