28 Δεκεμβρίου 2013

Στρατηγικές συμμαχίες

http://www.energysequel.com/wp-content/uploads/2013/03/Cyprus-Egypt-Israel_EEZs.jpg
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελλάδος- Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και αυτή των Αθηνών, Λευκωσίας και Καΐρου, συνιστούν ένα σημαντικό βήμα και προδιαγράφει μια συνεργασία που θα αποδώσει και για όλες χώρες. Ουσιαστικά με πρωταγωνιστές την Ελλάδα και την Κύπρο, διαμορφώνεται ένα σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο παραπέμπει ουσιαστικά σε νέα δεδομένα για την περιοχή. Αυτές οι συνεργασίες, ασφαλώς και δεν αφορούν μια συμμαχία υπερδυνάμεων και ελέγχου της περιοχής. Περισσότερο «το συμβόλαιο», που έχουν συνάψει οι χώρες της περιοχής, συνδέεται με τις προσπάθειες για τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ειρήνης. Η πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων ανάμεσα σε Ελλάδα - Κύπρο και Ισραήλ από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς, θεωρείται ιστορική και αρκούντως σημαντική για τις προοπτικές της περιοχής αλλά και για τις τρεις χώρες χωριστά. Ορθά έχει επισημανθεί πως η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου και της Ελλάδας και θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Με τη συμφωνία αυτή, όπως εκτιμάται, μπαίνουν ουσιαστικά οι βάσεις για μια ισχυρή συμμαχία. Μια συμμαχία, η οποία επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να μη ληφθεί ασφαλώς υπόψη το γεγονός ότι στην περιοχή, κυρίως όσον αφορά τον αραβικό κόσμο, επικρατεί αστάθεια.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο, ακολούθησε σειρά επαφών σε υπουργικό επίπεδο αλλά και τεχνοκρατικό. Θεωρούμε πως το σημαντικότερο που προέκυψε από αυτή την επίσκεψη ήταν η υπογραφή συνεργασίας για κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής.

Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούσε και διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, πρόσφερε βοήθεια σε περιόδους πολέμου, μεσολάβησε, αποτέλεσε στρατηγικό κόμβο και χώρα υποδοχής πολιτών, βοήθησε να στηθεί το σημερινό σκηνικό. Έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει και σήμερα. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να διατηρήσει όχι μόνο κανάλια επικοινωνίας αλλά και τη συνεργασία με τα αραβικά κράτη της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, ενισχύεται και αναβαθμίζεται η στρατηγική σημασία της χώρας μας.

Οι μικρές χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να δημιουργούν εχθρούς ή να μην αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν. Είναι γι' αυτό που θεωρούμε πως πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία της στρατηγικής συνεργασίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Άραβες. Η ιστορία και η γεωπολιτική αυτό δείχνουν. Το συμφέρον της χώρας μας αυτό επιβάλλει.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ